Eriyen buzların altından canavar çıktı! 5 milyon yıl sonra heyecanlandıran keşif

Eriyen buzların altından canavar çıktı! 5 milyon yıl sonra heyecanlandıran keşif
İklim değişikliği ve küresel ısınma Rusya'da sıradışı bir keşfe yol açtı. Buzların erimesiyle milyonlarca yıllık bir mamut kalıntısı ortaya çıktı. Bilim insanları kalıntıların incelenmesiyle 5 milyon yıl önce yaşamış bu hayvanlarla ilgili yeni bilgiler bulmayı umuyor.

Rusya'nın kuzeyindeki Sibirya Bölgesi'nde buzlar eriyince 5 milyon yıllık mamut kalıntıları ortaya çıktı. Keşif, denize açılmaya hazırlanan Rus bir balıkçıya ait. Kostantin Katiti adlı balıkçı, teknesine taşıdığı ağlara takılan dev kemiği görünce şaşırdı.

Ne olduğunu merak eden balıkçı kuma saplanan kemiği çıkartmak için insan üstü bir uğraş sergiledi. Bir gün boyunca uğraşan balıkçı milyonlarca yıllık bir mamut iskeletiyle karşı karşıya olduğunu anlayınca yetkililere haber verdi. 

Daha önce de kemikler bulduğunu belirten balıkçı Kostantin Katiti "Biraz kazınca işler değişti. Mamut ayağını bulunca herkes çok ilgi gösterdi" dedi. Uzun uğraşlar sonucu kumdan çıkartılan mamut kalıntıları, bilim insanlarını heyecanlandırdı. 

Mamutun deri, doku, yün ve dışkıları da bulundu. Bu keşif sayesinde bilim insanları mamutların neyle beslendiğini ve doğanın o zamanki halini bile anlayabilecek.

Kalıntıları bulunan mamutun 5 milyon yıl önce yaşamış 20 yaşındaki olduğu düşünülüyor.  Tekiklerin ardından mamut kalıntılarının özel bir sergide ziyarete açılması hedeflaniyor. Mamuta keşfi yapan balıkıçı Tatiti'nin ismi verilecek. (NTV)

 

mamut-02.jpgmamut-01.jpg