Esad'dan BM'ye ret

Esad'dan BM'ye ret
Suriye'de Esad rejimi, Halep'in doğusunda muhaliflere özerklik sağlanmasını teklif eden Birleşmiş Milletler'in önerisini reddetti. BM Suriye Özel Temsilcisi, çatışmaların sürmesi halinde 200 bin kişi Türkiye’ye yöneleceği uyarısında bulundu.

Suriye'de silahlı muhaliflerin Halep'in doğusundan ayrılmasını ve burada muhaliflerin yönetiminde özerk bir bölge kurulmasını öngören ateşkes planına Esad rejimi karşı çıktı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Şam'da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bu önerinin ‘ulusal egemenliğin ihlali’ anlamına geldiğini belirtti.

"200 BiN KiŞi TÜRKİYE'YE"

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Mistura ise, “Noel'e kadar, çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle doğu Halep’te geri kalanın da fiilen yıkıldığını göreceksiniz, belki 200 bin kişi Türkiye’ye doğru hareketlenecek. Bu da insani bir felaket söz konusu olur” dedi.

2012 yılının ortalarında muhaliflerin kontrolüne geçen doğu Halep, yaklaşık dört aydır rejim güçlerinin kuşatması altında. Bu tarihten beri yardım ulaştırılamayan ve hem gıda hem de yakıt sıkıntısı çekilen bölgede 250 binden fazla insan yaşıyor.