Esenyurt Kaymakamlığı’ndan Suriyeli sığınmacı hamlesi

Esenyurt Kaymakamlığı’ndan Suriyeli sığınmacı hamlesi
Esenyurt Kaymakamlığı, daha önce İstanbul’da Suriyeli sığınmacılarla ilgili hiç yapılmayan ve tepki çeken bir uygulamaya imza atıyor. Kaymakamlık, okullara gönderdiği yazıyla öğretmenlerin Suriyeli sığınmacıların adres tespitlerini yapmasını istedi.

Esenyurt Kaymakamlığı’nın ilçede yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attığı ortaya çıktı. İstanbul’da Suriyeli sığınmacıların en yoğun yaşadığı ilçelerden biri olan Esenyurt’ta kaymakamlığın gönderdiği yazıya göre öğretmenlerin Suriyeli sığınmacıların ikamet adreslerinin doğru olup olmadığının tespit edilmesi istendi. Söz konusu uygulamanın daha önce İstanbul’daki ilçelerin hiçbirinde uygulanmadığı belirtiliyor.

adsiz2.jpg

“ÖĞRETMENLERİN GÜVENLİK SORUNU YAŞAMAYACAĞININ GARANTİSİ YOK”

Oda TV’de yer alan habere göre, Eğitim İş Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk Esenyurt Kaymakamlığı'nın söz konusu uygulamasına tepki gösterirken, öğretmenlerin güvenlik sorunu yaşamaycağının garantisinin olmadığının altını çizdi. Balmuk, ayrıca kaymakamlığın öğretmenleri yeni bir angaryaya maruz bıraktığını da sözlerine ekledi.

Eğitim İş Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Esenyurt Kaymakamlığı İstanbul’un 38 ilçesinde olmayan bir uygulamaya başladı. Her fırsatta her tür angaryayı öğretmene yüklemek isteyen anlayış şimdi de Esenyurt’da sahnede.

Okul idarecileri okuldaki işlerini güçlerini bırakacaklar ve Suriyeli mültecilerin ikamet adreslerinin doğru olup olmadığını teyit edecekler. Bir yönetici yüzlerce haneyi dolaşıp akşam da tuttuğu tutanakları sisteme işleyecek.

Bazı okullarda da sözleşme yenilemeyiz tehdidi ile sözleşmeli öğretmenlere bu görev verilmiş.

Esenyurt çok kozmopolit bir yer. Suriyeli mültecilerin de yoğun olduğu bir ilçe. Bu ilçede Suriyeliler ile vatandaşlarımız birçok kez karşı karşıya geldi. Adres tespiti sırasında tepki almayacaklarının, güvenlik sorunu yaşamayacaklarının garantisi yok.

Talimatı veren Kaymakam Dr. Vural Karagül öz geçmişinden anlaşıldığına göre İstanbul’u iyi bilmesi gereken biri. Böyle bir görev kabul edilebilir olmadığı gibi diğer ilçelerde olmayan bu uygulamaya nasıl karar vermiş anlaşılır değil. Kaldı ki öğretmenin okul yöneticisinin asli görevi değil bu görev."

SORUMLULUK ALACAK MI

"Asli görev dışında görev vermek bir yana bu görevde bir olumsuzluk yaşanırsa kaymakam bey sorumluluk alacak mı? Biz eğitimcilerin her görevi yapacağımız düşüncesini kaymakam bey kafasından atmalı.

Bu bizim görevimiz değil ve bu görevi öğretmene idareciye yükleyemezsiniz. İlçenizdeki okullar zaten kalabalık ve idarelerin iş yükü çok. Bir de angarya yüklemeye hakkınız yok. Kolluk kuvvetlerinin işini bize yüklemeniz yanlış ve bu yanlıştan dönünüz."