Ev sahiplerine kritik uyarı

Ev sahiplerine kritik uyarı
2018 yılına ilişkin kira gelirleri için beyanname verme dönemi 1 Mart’ta başlıyor.

2018 yılına ilişkin kira gelirleri için beyanname verme dönemi 1 Mart’ta başlıyor. 25 Mart akşamı ise beyanname vermek için son gün. Kira beyannamesi verilirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları neler diye soracak olursak:

Kira gelirleri beyan edilirken, iki yöntemden birisi seçilmek zorunda. Bunlardan ilki götürü gider yöntemi iken; diğeri gerçek gider yöntemidir. Tam bu noktaya dikkat! Götürü gider yöntemi seçilirse, bu yöntemden iki yıl boyunca dönülemiyor. Bu nedenle tercihte bulunurken bu noktanın dikkate alınması önemli.

Götürü gider yöntemini seçtiğinizi varsayalım. Yıllık kira bedelinden 2018 yılı için istisna edilen 4.400 TL’lik tutar düşülüyor. Daha sonra kalan kısmın da %15’i gider olarak düşülüyor.

Peki, 4.400 TL’lik istisna tutarından yararlanma koşulları neler? 

4.400 TL’lik istisna tutarı sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkuller için geçerli. İşyeri ve konut kira gelirlerinin birlikte elde edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirlerine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine ise uygulanmıyor.

Bununla birlikte, kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar da 4.400 TL’lik istisnadan yararlanamıyorlar.