Evrende altın yağıyor! Araştırma ekibi bile çözemedi! Kozmosta açıklanamayan altın miktarları

Evrende altın yağıyor! Araştırma ekibi bile çözemedi! Kozmosta açıklanamayan altın miktarları
Periyodik tablodaki elementlerin kökeni hakkında daha derin bir anlayışa ulaşmak için bilim adamları, tüm kimyasal zenginleştirme kaynaklarının teorik nükleosentez verimlerini ve olay oranlarını kullanarak tüm kararlı elementler için Galaktik kimyasal evrim (GCE) modelleri oluşturdu. Çalışmalar, kozmosta açıklanamayan altın miktarlarını ortaya çıkararak astronomik bir gizem ortaya koyuyor.

Hertfordshire Üniversitesi'nden bilim adamları, türünün ilk örneği olarak periyodik tablodaki tüm elementlerin kökenini araştırdılar.

ALTINLAR NEREDEN GELİYOR? 

Geçmiş araştırmalar, nötron yıldızı çarpışmalarının bir altın yağmuru açığa çıkardığı konusunda haklıydı. Ancak bu araştırmalar, bu çarpışmaların nadir olduğunu açıklamadı. Küçük nötron yıldızlarının kendileri de eski süpernovaların ultra yoğun kalıntılarının ne sıklıkla birbirine çarptığını kesin olarak tahmin etmek zor.

BAŞKA YILDIZ SORUMLU

Araştırma ekibi, nötron yıldızı birleşmelerinin rolünün önemli ölçüde abartılmış olabileceğini buldu. Görünüşe göre kozmostaki altının çoğunu yapmaktan tamamen başka bir yıldız patlaması sorumlu.

Hertfordshire Üniversitesi'nden Dr. Chiaki Kobayashi,  “Nötron yıldızlarının çarpışma sıklığına ilişkin en iyimser tahminler bile, Evrendeki altın ve diğer elementlerin muazzam bolluğunu açıklayamaz . Bu bir sürprizdi. Görünüşe göre güçlü manyetik alanlara sahip dönen süpernova, bu elementlerin çoğunun gerçek kaynağı olabilir" açıklamasında bulundu.

Uzak yıldızlarda nadir elementlerin izlerini arayan  Michigan Üniversitesi'nden astrofizikçi Ian Roederer, "Bu çalışmanın büyük bir avantajı var: Son derece kapsamlı." dedi. 

ALTIN MUAMMASI

Bununla birlikte, bilim adamları atomların oluşumunu karbon-12 (altı proton ve altı nötron) kadar hafif ve uranyum-238 (92 proton ve 146 nötron) kadar ağır açıklayabildiler. Bu, bu tür çalışmalarda genellikle göz ardı edilen unsurları kapsayan etkileyici bir aralıktır.

Modeli kullanarak bilim adamları, öropiyum ve stronsiyumun varlığını açıklayabildiler. Uzaydaki gözlemlerle uyuşuyor. Ancak altın bir muamma olmaya devam ediyor.