Eximbank o şirketlerden desteğini çekecek

Eximbank o şirketlerden desteğini çekecek
Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, kur riskine karşı sigorta yaptırmayan veya korunmayan şirketlerin Eximbank tarafından desteklenmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, kur riskine karşı korunmayan şirketlere ilişkin, "Kur riskine karşı korunmayan ya da sigorta yapmayan şirketleri Eximbank artık desteklemeyecek fikrini yapmamız lazım. Henüz burada bir adım atmadık ama çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya ticaretinin çok hızlı geliştiğine, finansal ürünlerin konjonktüre göre değiştiğine dikkati çeken Yıldırım, "Bizim de yeni bir talep olmasa bile kendimizi bu değişime uydurmamız ve uygun finansman imkanlarını ve enstrümanlarını ihracatçıların hizmetine sunmamız gerekir. İhracatçılarımızın rekabet gücünü artırmamız, başka türlü mümkün olmaz." diye konuştu.

Yıldırım, diğer finansal kuruluşlardan farklı olarak kendilerinin doğrudan finansmanın yanı sıra sigorta enstrümanı ve sigortaya bağlı ürünleri kullanabildiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemin en önemli ürünü, ihracat sigortası alanında biraz daha büyümek, ihracatçılarımızın neredeyse tamamının sigortalı hale gelmesini sağlamak olacak. Bunun maliyeti çok düşük. Bizim şimdi alıcı kredileri tarafımız var ama diğer gelişmiş ülke exim'leri kadar gelişmiş değil. Bu alanda büyümek istiyoruz. Bu alanda zaten Ticaret Bakanlığı'nın riskli coğrafyalara yönelik sigorta desteği gibi birçok teşviki var. Riskleriniz belli bir tutarı aştığında yüzde 50'si karşılanıyor.

Önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın o pazarlara daha fazla girmesini cesaretlendirmemiz gerek. Burada belli ölçüde kayıp da yaşayabiliriz. Neticede Afrika coğrafyasında veya uluslararası finansal standartların daha az uyumlu olduğu yerlerde bu kayıplar olabilir ama bu ülkelere de bu kayıplar olmadan girilmez. Zaten hükümetimiz ve bakanlığımız da 'Siz bu risklere girin, riskleriniz belli bir tutarı aşarsa biz karşılarız' diyor. Bu konuda biraz daha cesaretli ve destekleyici olacağız."

İlgili Haberler