Fırat nehrinin dibine kuruldu. Çıkardıklarını çuvallarla ABD'ye götürüyorlar. Hani ya yerlilik ve millilik

Fırat nehrinin dibine kuruldu. Çıkardıklarını çuvallarla ABD'ye götürüyorlar. Hani ya yerlilik ve millilik
Erzincan’ın İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ne giden İYİ Parti heyeti, madenin insanlara, çevreye ve doğaya verdiği zararı yerinde gördü. İktidara yakın Çalık Holding’in ABD'li ve Kanadalı ortağı SSR Mining’le birlikte işlettiği madende, yılda yaklaşık 6 bin ton siyanür, 9 bin ton da sülfürik asit kullanılıyor. Maden çıkarılanların büyük bir bölümü ise ABD'ye götürülüyor.

Anagold Madencilik, Kanadalı altın madeni firması Alacer Gold’un ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Çalık Holding’in bünyesinde bulunan Lidya Madencilik’in ortak kuruluşu olarak Erzincan''ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’ni işletiyor.

İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ne giden İYİ Parti heyeti, madenin insanlara, çevreye ve doğaya verdiği zararı yerinde gördü. İktidara yakın Çalık Holding’in Kanadalı ortağı SSR Mining’le birlikte işlettiği madende yılda yaklaşık 6 bin ton siyanür, 9 bin ton da sülfürik asit kullanılıyor. 

İYİ Parti heyetinde yer alan; Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Doğa ve Çevre politikaları Başkanı Arzu Önşen, Yiğit Karakış''ın yanı sıra, Kurucular Kurulu üyeleri Vedat Yenerer ve Günay Kodaz ve İYİ Parti İstanbul Teşkilatı''ndan Ahmet Erdemli ve Hayri Uzunalioğlu, Prof.Dr.Mustafa Atikeler ile Erzincan İl Başkanı Ümit Özker iki koldan incelemelerde bulundular.

Heyete aktivist Sedat Cezayirlioğlu da eşlik etti.

İYİ Parti heyeti, yıllardır madene karşı mücadele veren köylülerin yaptığı açıklamaları şaşkınlıkla dinledi.

NE BULURLARSA ONLARIN OLUYOR

Türk ekonomisini kalkındıracak yeraltındaki çok değerli serveti alıp yurt dışına götüren bu maden, gelecek nesillerin temiz doğasını da zehirle katlediyor. Korkunç atıkları olan, yeraltındaki ve Fırat nehrinin milyonlarca ton suyunu kullanan madenin büyüyerek sızıntı yarattığı zehirli atık 300-500 metre yakındaki Fırat''ın temiz sularına da karıştığı raporlarla tespit edilmiş durumda.

Devletten 25 yıllığına işletme hakkını aldığı madenden altın, gümüş, bakırın yanı sıra çok değerli soy metalleri sülfirik asit ve siyanür dahil öldürücü  23 farklı zehir kullanarak çıkartan şirketin Türkiye''ye ödediği paranın trajıkomikliği ise servetlerimizin nasıl heba edildiğinin boyutunu ortaya koyuyor.

Şirketin devlete 25 yıl için 198 milyon dolar ödediği, ancak bu oranda da yüzde 40 indirim yapıldığı belirtildi. 

 

İlgili Haberler