Foça'da 'Zeytinime dokunma' eylemi

Foça'da 'Zeytinime dokunma' eylemi
İzmir'in Foça İlçesi'nde bir araya gelen köylüler, çevreciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan düzenlemeye tepki gösterdi.

Foça Kent Konseyi''nce, kırsal Bağarası Mahallesi’ndeki köy kahvehanesinde düzenlenen basın açıklamasına Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP İlçe Başkanı Ayla Yılmaz ve ADD Şube Başkanı Şeniz Ararat''ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, köylü ve çevreci katıldı.

Basın açıklamasını Foça Kent Konseyi Tarım, Orman ve Balıkçılık Çalışma Grubu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin okudu.

Zeytinin tarih boyunca barışın simgesi kabul edildiğini anlatan Altekin, "Zeytin tarih boyunca barışın sembolü kabul edilmiştir. Kutsal sayılmış ve birçok efsaneye konu olmuştur. İnsanoğlunun yaratılışından itibaren zeytine büyük önem verildiği görülmüştür. Zeytin ağacı 500 ile 1000 yıl arasında yaşayabilme özelliğine sahiptir. Zeytin ağacı, sadece meyvesi ile değil; dalı, yağı, kökü ve yaprağı ile de, üreticisine katkıda bulunmaktadır. Böylesi mucizevi bir meyveyi korumak, yeşertmek ve büyütmek için hepimizin katkı sunması gerekmektedir" dedi.

YÖNETMELİK İPTAL EDİLSİN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğinin acilen iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Altekin, şunları söyledi:

"Zeytinin dalını kırmaya çalışanların bin ah işittiğini duyduğumuz halde, yine de kırmaktan vazgeçmediklerini görmekteyiz. Bunun için üzgün, kızgın ve tepkiliyiz. Hepimiz biliyoruz ki madencilik faaliyetinin bitiminde, Zeytinlik alanın tekrar zeytinciliğe uygun hale gelemeyeceği çok açıktır. Yapılan bu yönetmelik Kamuoyunu yanıltmak için konulmuş bir şarttır.Bizlerde, ilgili değişikliğe ilişkin olarak; Foça da faaliyetlerini sürdüren; STK lar, Foça Kent Konseyi, Kooperatifler ile insanı, doğayı, ağacı, hayvanı ve tarımı korumaya gönül vermiş her bir birey olarak; zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmelik iptal edilsin diyoruz. Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez, diyoruz. Değişiklikte yer alan ''kamu yararı'' kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez, diyoruz. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez, diyoruz. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez, diyoruz."

Basın açıklaması alkışlı protestoyla sona ererken, katılımcılar yönetmeliğin iptali için başlatılan kampanyaya imza verdi.