Genç işsizlikte düşündüren rakamlar

Genç işsizlikte düşündüren rakamlar
TÜİK’in açıkladığı eylül ayı işsizlik rakamlarına göre, genç işsizlikteki artış düşündürücü boyutlara geldi. Genç işsizlik eylül ayında yüzde 26,1’e yükselirken, eğitimde ya da istihdamda yer almayanların oranı ise yüzde 28,6’ya ulaştı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, işsizlik, eylül ayında yıllık bazda yüzde 2,4’lük artışla yüzde 13,8’e geldi. Resmi rakamlara göre ülkedeki işsiz sayısı 4 milyon 566 bine gelirken, genç işsizlikte durumun oldukça korkutucu boyutlara geldi. Genç işsizlikte kadınların durumu ise büyük dikkat çekti.

TÜİK’in rakamlarına göre, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile %53,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,9 puanlık azalış ile %72,6, kadınlarda ise değişim göstermeyerek %34,9 olarak gerçekleşti.

GENÇ İŞSİZLİKTE ARTIŞ SÜRÜYOR

TÜİK’in rakamlarına göre, genç işsizlikte artış sürerken, eğitimde ya da istihdamda yer almayan gençlerin oranı ise düşündürücü boyutlara ulaştı. Genç işsizlik oranı 2018 yılının eylül ayında yüzde 21,6 olurken, bu oran 2019 yılının eylül ayında ise yüzde 26,1 seviyesine ulaştı.

Erkeklerde genç işsizlik yüzde 3,7’lik artışla yüzde 22,3’e gelirken, kadınlardaysa bu oran yüzde 5,7’lik artışla yüzde 32,9’a kadar geldi.

EĞİTİMDE YA DA İSTİHDAMDA YER ALMAYANLAR ARTTI

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, eğitimde ya da istihdamda yer almayanların oranı artmaya devam ediyor. Gençler arasında eğitimde ya da istihdamda yer almayanların oranı 2019 yılının eylül ayında yüzde 28,6’ya ulaştı. Bu oran, erkeklerde yüzde 20,5 seviyesindeyken, kadınlarda ise yüzde 37’ye kadar ulaştı.