Yabancılar faiz tahminlerini açıkladı. İşte yılın son faiz tahminleri

Yabancılar faiz tahminlerini açıkladı. İşte yılın son faiz tahminleri
Artan enflasyon ile birlikte yılın son Para Politikası Kurulu toplantısının gerçekleşmesi beklenirken ekonomistler 100 baz puan daha indirim bekliyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı önümüzdeki hafta gerçekleşecek.

Yüksek seyir eden enflasyon ve TL''deki değer kayıplarına rağmen politika faizinin 100 baz puan indirilmesi bekleniyor.

Reuters''ın gerçekleştirmiş olduğu ankete katılan 13 kurumun 12’sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasındayken, medyan yüzde 14 olarak şekillenmiş durumda.

Gerçekleştirilen ankette 2022 yılı sonunda politika faizi tahmini için sorulan soruya cevap veren sekiz ekonomistin medyanı ise yüzde 13 oldu.

Üç yılın zirvesinde bulunan yüzde 21.31 seviyesindeki enflasyonda birkaç ay içinde gerçekleşmesi beklenen 10 puan artışa ve TL’nin eksi getirisine rağmen TCMB’nin aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL’nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel olmuş durumda.

Artan enflasyona rağmen yetkililerin düşük faiz odaklı olması sebebiyle Aralık ayında 100 baz puanlık faiz indirimi tahminini koruduğunu ifade eden Goldman Sachs, bu tahmini TCMB’nin son faiz indiriminin ardından ileriye dönük yönlendirmelerine göre yaptığını açıkladı.

Barclays, bir araştırma notunda yetkililerin enflasyon seviyesini geçici, TL volatilitesini de mantıksız bulduklarını ve bu sebeple para politikasındaki gevşeme döneminin devam etmesine yönelik kararlılığın devam ettiğini düşündüklerini açıkladı.

Barclays, “Bizim görüşümüze göre kritik soru düşük faizin ne kadar olduğu. Yüzde 12 mi, yüzde 8 ya da yüzde 5 mi?… Politika faizinde aralıkta 200 baz puan, sonrasında da ocakta 100 baz puan bir indirim bekliyoruz. Fakat mevcut aşırı TL volatilitesi orta vadede bir görüş oluşturmamızı zorlaştırıyor” şeklinde açıklama yaptı.

İlgili Haberler