En çok kullanıcısı olan GSM operatörü kişisel verileri çaldırdı: Tazminat ödeyecek

En çok kullanıcısı olan GSM operatörü kişisel verileri çaldırdı: Tazminat ödeyecek
Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük GSM operatörlerinden biri olan T-Mobile 76 milyon kullanıcının verilerini çaldırdı. Kişilerin isim soy isim bilgilerinin, sosyal güvenlik numaralarının, ikametgâh adreslerinin ve sürücü belgesi bilgilerinin çalındığı ifade edildi. Şirket kullanıcılara tazminat ödeyeceğini duyurdu.

Siber güvenliğin önemi her geçen gün artıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmeye devam eden bir dava, büyük şirketlerin de aslında bu konularda ne kadar dikkatli olması gerektiğini herkese göstermiş oldu.

TeknolojiOku''dan aktarılan bilgilere göre; Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ve en önemli GSM operatörlerinden biri olan T-Mobile, 2021 yılında bir skandalla gündeme gelmişti. İddialara göre sayısı 50 milyon ile 100 milyon arasında değişen kullanıcısının verilerini çaldırmıştı. Bununla birlikte şirket tarafından skandalın patlak vermesinin hemen ardından yapılan açıklamada, sayının basında yer aldığı kadar yüksek olmadığı ve verisi çalışan kişilerin eski aboneler olduğu söylenmişti.

DEV MARKA VERİLERİ ÇALDIRMANIN BEDELİNİ YARIM MİLYAR DOLAR VEREREK ÖDEYECEK

Bununla birlikte ikna olmayan tüketiciler birleşerek T-Mobile’a dava açtı. İlk duruşması görülen davada, kişisel bilgileri sızdırılan tüketici sayısını 76,6 milyon olduğu ortaya çıktı. Bu doğrultuda aslında ilk günlerde telaffuz edilen sayı gerçekte de doğrulanmış oldu. Ayrıca mahkemede, söz konusu siber saldırılar esnasında bu 76,6 milyon vatandaşın isim soy isim bilgilerinin, sosyal güvenlik numaralarının, ikametgâh adreslerinin ve sürücü belgesi bilgilerinin çalındığını ifade edildi.

Başlarda suçlamaları kabul etmeyen T-Mobile, bu tespitlerin ardından geri adım attı. T-Mobile mahkemeye toplam 500 milyon doları bulan bir tazminat ve yatırım teklifinde bulundu. Buna göre T-Mobile bu paranın 350 milyon dolarıyla davacıların dava ve avukatlık masraflarını ödeyecek. İlgililere de ödemelerde bulunacak. Ayrıca 150 milyon dolarla ise bir daha bu tarz sorunların yaşanmaması adına siber güvenlik birimine yatırım uygulanacak.

T-Mobile’ın talebi henüz teklif aşamasında bulunuyor. Bu teklifin kabul edilip edilmeyeceğine ise davaya bakan hâkim karar verecek.

İlgili Haberler