Bilim insanlarından ilginç tespit: Güneş ışığının erkekleri acıktırdığı ispat edildi

Bilim insanlarından ilginç tespit: Güneş ışığının erkekleri acıktırdığı ispat edildi
Bilim insanları yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda güneş ışığının derideki yağ depolarında iştah artırıcı bir hormonun salımı sağladığını ve açlık hormonunu tetikleyerek erkekleri acıktırabildiğini ortaya koydu.

IndependentTürkçe''den aktarılan bilgilere göre bilimsel bir dergi olan Nature Metabolism’de yayımlanan çalışmada, güneşe maruz kalmanın düşünüldüğünden daha karmaşık etkileri olduğuna dair kanıtlara bir yenisini daha ekledi.

Aşırı maruz kalmanın cilt kanseri riskini artıracağı biliniyor. Fakat son araştırmalar orta düzeyde maruz kalmanın kardiyovasküler hastalıklara ve diğer ölüm nedenlerine karşı korunmaya yardımcı olarak ortalama yaşam süresini uzatabileceğini görüldü.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carmit Levy gıda tüketimiyle ilgili ipuçları bulup bulamayacaklarını görmek için beslenme anketine katılan 3 bin katılımcının verilerini analiz ettiğini açıkladı.

İnceleme sonucuna göre yaz aylarında erkeklerin daha çok gıda tükettiği, kadınlarda ise bir değişiklik görülmediği sonucuna ulaştı. Bulgular, erkeklerin bu dönemde günde fazladan 300 kalori aldığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, konuyu daha fazla irdelemek için erkek ve kadın gönüllüleri, havanın açık olduğu bir günün ortasında 25 dakika boyunca güneş ışığına maruz bıraktı.

Böylece erkeklerin kanında "ghrelin" diye bilinen iştah artırıcı hormon düzeyinde artışın tetiklendiği görüldü. Kadınlarda ise aynı etki gözlemlenmedi.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde de benzer sonuçlar elde edildi. Ultraviyole ışına maruz kalan erkeklerin daha fazla yediği, yiyecek aramak için daha motive olduğu ve kanlarındaki ghrelin düzeyinin arttığı saptandı.

Dişi farelerde böyle bir değişiklik tespit edilmedi.

Araştırmacılar östrojen bu etkiyi engellediğini, bu yüzden de güneş ışığının kadınları aynı şekilde etkilemediğini saptadı.

Levy, ghrelinin iştahı düzenlemenin yanı sıra vücut üzerinde başka etkileri olduğunu da ifade etti. Buna göre ghrelin, iltihabı azaltıyor ve kan basıncını düşürüyor.

Levy, "Ghrelin güneşe maruz kalma ve kardiyovasküler hastalıkların azalması arasındaki mekanik bağlantı olabilir" dedi.

Aston Üniversitesi''nde diyetisyen ve kıdemli öğretim görevlisi Dr. Duane Mellor ise makaleyi daha temkinli yorumladı.

"Bu makale, güneş ışığının ve ultraviyole ışığa maruz kalmanın erkeklerde kilo alımına yol açacağını iddia etmiyor" diyen Mellor, sözlerini şöyle sürdürdü:

Grelin anti-inflamatuar etkilere sahip olduğundan, orta seviyede maruziyetin, kardiyovasküler risk ve inflamasyonun azalması gibi sağlık yararlarıyla nasıl bağlantılı olabileceğine dair bazı ilginç bilgiler sağlıyor.

İlgili Haberler