Halk oylaması için “9 Nisan” hesabı!

Halk oylaması için “9 Nisan” hesabı!
Başbakan Binali Yıldırım’la referandumun tarihi konusunda görüş birliğine varan Erdoğan’ın bu süreçte yaklaşık 40 ilde miting yapacağı öğrenildi.

Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin onay süreci bu hafta cuma gönü tamamlanacak. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BaşbakanBinali Yıldırım,  referandumun 9 Nisan’da yapılması için mutabakata vardı. ANKA’nın haberine göre; Erdoğan’ın, “Anayasa değişikliği gelir gelmez onaylarım” açıklamasının ardından Meclis Başkanlığı referandum takvimini dikkate alarak paketi bekletiyor. Anayasa değişikliği 3 Şubattan önce Cumhurbaşkanı’na sunulur ve Erdoğan’da hemen onaylarsa referandum süreci başlıyor. Ve o tarihte 26 Mart’a denk geliyor. Ancak, referandumun 9 Nisan’da olabilmesi için anayasa değişikliğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 3-4 Şubat’ta onaylaması gerekiyor. Erdoğan’ın da hemen onaylarım sözüne karşılık Meclis Başkanlığı paketi bekletiyor. Edinilen bilgilere göre; anayasa değişikliği 3 Şubat Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Erdoğan’ın da değişikliği 4 Şubat Cumartesi günü onaylaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paketi onaylaması ile aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanacak. Aynı gün ise 60 günlük referandum süreci başlayacak. Bu süre ise 5 Nisan gibi bitiyor. İzleyen Pazar günü ise 9 Nisan’a denk geliyor. Referandumun 9 Nisan’da yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLIYOR

 Bu arada, Erdoğan’ın referandum kampanyası için meydanlara ineceği belirtiliyor. Erdoğan’ın kampanyaya şubat ayının ikinci haftasında başlaması planlanıyor. Erdoğan şubat ayının ortalarında yurtiçi ziyaretlerini arttıracak. Erdoğan, referandum öncesinde büyükşehirler başta olmak üzere yaklaşık 40 ili ziyaret edecek ve yeni sistemi anlatacak. Referandum sürecinde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Bursa, Antalya, Konya, Gaziantep, Adana, Samsun, Erzurum, Çanakkale, Kocaeli, Diyarbakır, Yozgat,Van gibi illerde toplu açılışlar ve halkla buluşmalar düzenlenecek. Erdoğan, referandum sürecinde yeni sistemi anlatmak için bazı televizyon programlarına da çıkacak.

REJİM DEĞİL SİSTEM

Erdoğan, halkla buluşmalarında yeni sistemin avantajlarını, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle başlayan fiili durumu, çift başlılığın yarattığı sorunları anlatacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğiyle ilgili “Rejim değişmiyor, sistem değişiyor” vurgusu yaparak, halktan destek isteyecek. Cumhurbaşkanlığı’nda süreçle ilgili planlamaların devam etttiği, gidilecek il sayısı ve kampanya sloganlarının kısa sürede netleşeceği öğrenildi. Erdoğan, referandum sürecinde miting yapması konusunda, “Şu anda bizim meydanlarda olmamıza mani bir hal yok. Birçok etkinlik olacaktır. Arkadaşlarımızla değerlendirmelerimizi yaparız, şu an meydanlardayım. Bunun değerlendirmelerini yaptıktan sonra kararımızı veririz. Kaldı ki bir Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı üzerinde geleceğin hazırlandığı süreç bizi de ilgilendirecektir” demişti.