Hani onlar bizim kahramanımızdı: Sağlıkçıların yüzde 71'i şiddete maruz kaldı

Hani onlar bizim kahramanımızdı: Sağlıkçıların yüzde 71'i şiddete maruz kaldı
Korona virüs salgını ile ön safta kahramanca mücadele eden sağlık çalışanları hakkında dikkat çeken bir anket yayınlandı. Sağlıkçılar arasında yapılan ankette sağlık çalışanlarının yüzde 71'inin şiddete maruz kaldığı yüzde 14'ünün ise mobbing ile karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

Bağımsız Sağlık-Sen, araştırmasına göre sağlıkçıların yüzde 71’i şiddete maruz kaldı, yüzde 14’ü mobbingle karşılaştı, yüzde yüzde 20’şer oranlarla “baskı, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmak”tan korkuyor. Sağlıkçıların yüzde 58'nin çalıştığı kurumdan memnun olmadığını dile getirdi.

Bağımsız Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının sorunlarını ilişkin Türkiye genelinde 520 sağlık çalışanıyla yaptığı anketin sonucu paylaştı.

Doktor, ebe, hemşire, hizmetli, sağlık teknikeri ve memurların katılımı ile internet ortamında yapılan ankette, “Görevinizi yerine getirirken duyduğunuz en büyük endişe nedir?” sorusuna katılımcılarıın yüzde 35’i “ekonomik olarak geçinememek” yanıtını verirken yüzde 20’şer oranlarla “baskı, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmak” ve “amirlerle sorun yaşamak” seçeneklerini işaretledi. Katılımcıların yüzde 16’sı ise “çocuklarına gelecek sunamamak”tan endişelendiklerini belirtirken, Kovid-19’la etkin mücadele edilen bu pandemi döneminde dahi ‘bulaşıcı hastalık kapmak” seçeneğini işaretleyen katılımcıların oranı yüzde 6 oldu. Sağlık çalışanlarının hiçbiri “işimi kaybetmek” seçeneğini ise işaretlemedi.

SAĞLIKÇILARIN YÜZDE 58’İ ÇALIŞTIKLARI KURUMDAN MEMNUN DEĞİL

Ayrıca sağlıkçılara yöneltilen “Kurumunuzdaki hangi hizmetlerden memnun değilsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 58’i hiçbir hizmetten memnun olmadığı yanıtını verirken, yüzde 10’u yemekten, yüzde 8’i ise dinlenme odalarından şikayet etti. Tüm hizmetlerden memnun olduğunu belirten sağlık çalışanlarının oranı ise yüzde 14’te kaldı.

“Kurumunuzda amirlerin çalışanlara bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna ise katılımcıların yarısı çalışanlar arasında ayrım yapıldığı yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 14’ü ise mobing uygulandığını belirtirken, yüzde 19’u keyfiyete göre yönetim sergilediklerini ifade etti. Katılımcıların yüzde 10’u ise kurum yöneticilerinin “adil” olduklarını belirtti.

'ÇALIŞANLARIN YÜZDE 71’İ ŞİDDETE MARUZ KALDI'

Katılımcılara çalıştıkları esnada sözlü ya da fiziki şiddete maruz kalıp kalmadıklarının sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 71’i şiddet vakası yaşadıklarını belirtirken, geri kalanı ise yaşamadıklarını ifade etti.