Keriz silkeleme operasyonu için tarih verdi. Her dediği çıkan Meriç Köyatası dolarda yapılacak büyük operasyonu açıkladı

Keriz silkeleme operasyonu için tarih verdi. Her dediği çıkan Meriç Köyatası dolarda yapılacak büyük operasyonu açıkladı
Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, son yayınladığı videoda ekonominin temel göstergelerini analiz ederek yapılması beklenen ‘keriz silkeleme’ operasyonu için iki önemli tarih verdi.

Ekonomist Meriç Köyatası kişisel Youtube kanalından gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 21 liralara kadar doların gidişinden sonra acaba bir keriz silkeleme operasyonu gelir mi diye bir yayın yapmıştım “ diyen Köyatası, bu kez iki net tarih verdi. Köyatası, “20 Şubat’ta şirketler döviz hesaplarını Kur Korumalı Mevduat’a çevirdiler. O 20 Ağustos’ta bitiyor. Ya 20 Ağustos’tan önce ya da dolar 20 liraya geldiği zaman böyle bir silkeleme olabilir.” dedi.

Köyatası ‘keriz silkeleme’ operasyonunun ne olduğunu şu ifadelerle anlattı: “Finansal piyasalarda genellikle spekülatörler (piyasayı yönlendiren kişiler) tarafından küçük yatırımcılara çekilen operasyonlardır. Fiyatların birden yükselmesi veya düşmesine denir. İnsanlar büyük bir coşkuya getirilir ve ‘Aman ben de bu treni kaçırmayayım’ derler. Sonra bir operasyon yapılır insanların elindeki değerle düşük fiyattan alınır.

Köyatası’nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“KUR KORUMALI MEVDUAT’IN ETKİSİ 3-4 AY SÜRDÜ”

“7 Haziran’da dolar piyasası günü 16,74’lerden kapattı. 16 eşiğini aşarsa çok hızlı 17-18’leri bulur beklentileri var. Fakat bir gün önce Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulundan sonra ‘Biz faizi artırmayacağız hatta daha da düşüreceğiz’ sözü insanların aklına Aralık ayını getirdi. Aralık ayının 17’sinde de yine dolar almış başını gidiyordu. Cumhurbaşkanı ‘Nas var faizi yükseltmeyeceğiz, düşüreceğiz’ dedi ve dolar aldı başını 18 liraları gördü. Sabaha karşı Merkez Bankası’ndan haldur huldur satışlar ve adına faiz denmeyen Kur Korumalı Mevduat diye bir sistem çıktı. Kur Korumalı Mevduat ile dolar 12’ye geldi fakat bunun etkisi 3-4 ay sürdü ve dolar yine buraya geldi.

“DÜPEDÜZ SUÇTUR”

Cumhurbaşkanı gençliğinde futbolculuğu var futbolda kaleciyi ters köşeye yatırmak bir maharettir. Ama siz devleti yönetiyorsanız insanları ters köşeye yatıramazsınız. Yatırırsanız güven kaybedersiniz. Öngörülebilir olmak lazım. Siz piyasa oyuncularını yanılttığınız zaman bu düpedüz suçtur.

“CUMHURBAŞKANI DÖVİZİN YÜKSELMESİNE YOL MU VERECEK”

21 liralara kadar doların gidişinden sonra ‘Acaba bir keriz silkeleme operasyonu gelir mi?’ diye bir yayın yapmıştım. Acaba Cumhurbaşkanı dövizin yükselmesine bir yol verecek 21 liradan yurtdışından yeni bir kaynak girecek deniliyor. O anda da bir şey yapılacak iki şey olabilir. Bir tanesi bu süper bono dedikleri enflasyona endeksli hazine tahvilleri diğeri ise sermaye kontrolü. Enflasyona endeksli süper bono Kur Korumalı Mevduat’la aynı anda giderse çok kötü. Kur Korumalı Mevduat da almadığımız borç için ödediğimiz bir para. Yüzde 17 üç aylık bir artış yüzde 4’ünüğ banka yüzde 13’ü hazine veriyor. Bunu birikimli çarptığınız zaman 80’i bulur.

“20 AĞUSTOS’TA KERİZ SİLKELEME OLABİLİR”

Kur Korumalı Mevduat’ta esas bombanın patlayacağı dönem 20 Şubat’tan sonraki 6 aylık dönem. En büyük hacim o zaman geliyor. 20 Şubat’ta şirketler döviz hesaplarını Kur Korumalı Mevduat’a çevirdiler. 20 Şubat’ta şirketler döviz hesaplarını Kur Korumalı Mevduat’a çevirdiler. O 20 Ağustos’ta bitiyor. Ya 20 Ağustos’tan önce ya da dolar 20 liraya geldiği zaman böyle bir silkeleme olabilir.

Ya da bazı arkadaşların söylediği gibi sermaye kontrolü gelir. Dövizleriniz birdenbire TL’ye çevrilmiş olur bankalarda ya da dövizlerinizi dilediğiniz gibi transfer edemezsiniz. Bu ikincisi daha tehlikeli bunu beklemiyorum. Türkiye’nin döviz ihtiyacını karşılayacak bir hamle değil. Sadece içeride döviz ihtiyacı olanın kafasına nasıl binerim. O da ne yapar 18-20-21’e gelmiş doları 16-17’ye indirir. Sorun ortada duruyor.

İlgili Haberler