Herkesin kullandığı uygulamada büyük skandal! Kişisel verilere bakın kim erişiyor

Herkesin kullandığı uygulamada büyük skandal! Kişisel verilere bakın kim erişiyor
Stanford Üniversitesi'ne bağlı Stanford İnternet Gözlemevi, son günlerin popüler uygulaması Clubhouse'a Çinli bir şirket tarafından altyapı hizmeti sağlandığını belirterek Çin hükümetinin verilere ulaşabilmesinin muhtemel olduğunu bildirdi.

Son günlerin en popüler sesli sohbet uygulaması Clubhouse hakkında, Stanford İnternet Gözlemevi'nden (SIO) uyarı geldi.

Bloomberg'ün aktardığı habere göre, SIO, ABD merkezli sesli sohbet uygulaması Clubhouse'un yazılım altyapısında, kullanıcı sesleri verisine dışarıdan ulaşıma izin verebilecek açıklar olduğu sonucuna vardı.

Bu gelişme üzerine Clubhouse, veri güvenliğini gözden geçireceğini bildirdi.

CLUBHOUSE'E ÇİNLİ ŞİRKET ALTYAPI SAĞLIYOR

SIO raporunda, ABD'de Silicon Vadisi'nde ofisleri bulunan Şanghay merkezli Çinli Agora şirketinin, Clubhouse'a yazılım altyapısı sağladığı ve “gerçek zamanlı sesli ve görüntülü etkileşim platformu” sattığı ifade edildi.

Raporda, kullanıcı kimliklerinin seri numara ve düz metin olarak internet üzerinden aktarıldığı, Çinli Agora şirketinin Clubhouse kullanıcılarının ham seslerine erişiminin muhtemel olduğu ve bu durumun potansiyel olarak Çin hükümetine erişim imkanı sağladığı belirtildi.

Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin, Clubhouse'da bulunan konuşma odalarında konuşmaların kimler arasında geçtiğine dair kullanıcı kimliklerini kolayca ulaşılabileceğini belirten SIO, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsız edici olduğunu vurguladı.

ÇİN’E AKTARILMASI MUHTEMEL

İnternet ve sosyal medya platformlarında meydana gelen dezenformasyona ilişkin çalışmalar yürüten ve ABD'de Stanford Üniversitesi'nde bir program olan SIO, Clubhouse'da bir konuşma odasının metaverisinin Çin'de olduğunu düşündükleri sunuculara transfer edildiğini gözlemlediklerini iddia etti.

Raporda, şifrelenmemiş tüm verilerin, Çin'deki sunucular yoluyla Çin hükümetine aktarılabilmesinin muhtemel olduğu, Çin hükümetinin, Agora'nın ağlarına erişmeden de Clubhouse'un metaverisini toplayabileceği savunuldu.

Raporda, Agora'nın kullanıcı seslerini veya metaverilerini sakladıkları ve bunun da Çin hükümeti istese bile ellerinde herhangi bir kayıt bulunmadığını gösterdiği, ses kayıtlarının ABD'de depolandığı ve Çin hükümetinin erişiminin mümkün olmadığı yönündeki iddialarına da değinildi.

Raporda Clubhouse'un konu hakkındaki açıklaması da bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamada veri güvenliği için ek şifreleme yapacaklacağı, ayrıca bir veri güvenliği firmasıyla anlaşarak yapılan değişiklikleri gözden geçirmelerini ve doğrulamalarını sağlamayı planladıklarını bildirdi.

Clubhouse uygulaması, geçen hafta Çin'de yasaklanmıştı.