"HES'leri aklama çabanız neden?"

"HES'leri aklama çabanız neden?"
Trabzon Araklı'da meydana gelen sel faciası sonrası HES'lerin güvenliği tartışılıyor. Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, "HES'leri aklama çabanız neden?" diye sordu.

Trabzon'un Araklı ilçesinde dün etkili olan sağanak yağışa bağlı olarak meydana gelen heyelan nedeniyle, 3 HES regülatörünün üzerine yamaçtan kaya ve toprak parçaları düştü. Çökmenin ardından HES devre dışı kalırken; boruların patlaması nedeniyle bölge sular altında kaldı.

Yaşanan facianın ardından açıklamada bulunan Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Bu felaket direkt olarak ilgili HES'ten kaynaklı olmasa da, rant için yapılan doğa tahribatı bu ve benzeri faciaların sorumlusudur" dedi.
 

"HASAR DOĞRUDAN HES'İN ÜST KODLARINDAN BAŞLAMIŞ"

Özdağ yerel bir kaynaktan edindiği bilgileri, "Trabzon'dan ismini veremeyeceğim yetkili bir TMMOB üyesi inşaat mühendisi ile görüştüm. Bu HES Tirol tipi yani arkasında rezervuar yok. Yerleşim yeri de bu regülatörün yukarı bölümünde. HES vadinin alt kısımlarında yer alıyor. Hasar doğrudan HES'in üst kodlarından başlamış. Geçen hafta yağan yağışlarla Çamlıktepe mevkiinde dağın bir yamacı akıyor ve derenin önünü kapatıyor, bir tür baraj gibi su biriktiriyor arkasında. DSİ bu birikintiyi temizlemek üzere ekip gönderiyor. Dün kazaya uğrayan, ölümlerin olduğu ekip budur" şeklinde paylaştı. 

HES'İ AKLAMA ÇABASI NEDEN?

Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Bu devletin bakanları her şeyden önce milletin can ve mal güvenliğini sağlamak zorunda. Ölülerimizi, kayıplarımızı bulmak zorundalar. Daha kayıplarımız bulunmadan HES'leri aklama çabasına giriyorlar. Neden? Biz Samsun Çevre Platformu olarak bu soruyu soruyoruz. Daha kayıplarımız bulunmadan özel bir işletme olan HES'leri aklama paniği neden? Devletin bu özel işletmeyle ne bağlantısı var? " sorusunu yöneltti.  Özdağ, "Bu felaket direkt olarak ilgili HES'ten kaynaklı olmasa da, rant için yapılan doğa tahribatı bu ve benzeri faciaların sorumlusudur" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Tamamen doğal bir olay” diye konuşmuştu.
trabzon-002.jpg

HES'LER AĞAÇ KATLİNE, AĞAÇ KATLİ HEYELANA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “HES bunun doğuş sebebi değil. HES bunun kurbanı olmuş, aşağıda. Yani tamamen doğal bir olay” dese de, Karadeniz'de halk yıllardır HES projelerine karşı isyanda. Binlerce ağacın kesilmesine neden olan HES projelerinin iklim üzerindeki etkileri ve sebep olacağı doğal afetler defalarca gündeme getirilmişti. Dün Trabzon'da yaşanan felaket de, yetkililerce HES'ler için yapılan doğa tahribatlarının sonucu olarak yorumlanıyor.

"RANT İNSAN HAYATINDAN DEĞERLİ Mİ?"

NEO Haber'e konuşan Özdağ, "Dere yataklarındaki yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu’nun derelerin önüne set oluşturması ve HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulması. Bu üç temel sorun çözüme kavuşturulmadan, bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. İmar barışı adıyla imara açtığınız dere yataklarından ve ekolojik dengeyi yok ederek kurdurduğunuz HES’lerden elde ettiğiniz rant, insan hayatından daha mı değerliydi? Soru sormaya ve uyarmaya devam edeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sel öncesinde su taşkınlarıyla mücadele eden 3’ü Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde, 1 DSİ personeli ve 10 sivil vatandaş sel sularına kapılmıştı. Son gelen bilgilere göre, Trabzon Araklı'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi, 6 kişi kayıp.

SOYLU AÇIKLAMA YAPTI

Çamlıktepe'de bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiğini, bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını ve 6 kişinin arama çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi. Bakan Soylu açıklamasında "Araklı Belediyesi ekipleri burada çalışıyorlardı. Tam da öğle molası verdikleri vakitti. Hemen şu karşıda bir köy bakkalı diyebileceğimiz bir yerde yemek yiyerek, istirat ederken bu sel onları burada yakaladı. 4 kullanılan, 3 yarı kullanılan içinde kimsenin olmadığı bina toplam 7 bina sel tarafından yerinden sökülerek götürüldü. Ancak temelleri kaldı. Arkadaşlar tarafından aramalar hala devam ediliyor. Jandarma ve arama kurtarma ekipleri bu hattı boylu boyunca arıyor. Şu an da ulaştığımız vefat sayısı 4. Biraz öncede 1 kişiye daha ulaştık" dedi. 

İlgili Haberler