İneklerin midesinin neden 4 bölümü vardır? Hiçbir canlının midesi böyle değil

İneklerin midesinin neden 4 bölümü vardır? Hiçbir canlının midesi böyle değil
Canlıların midesi tek parçadan oluşurken ineklerin midesinin 4 parçadan oluştuğu ortaya çıktı. Peki bu bölümler ne işe yarıyor ve neden ineklerde 4 bölüm var? İşte cevabı...

Otobura en iyi örneklerden biri olan ineklerin midesi 4 bölümden oluşur.

Bilim insanlarının araştırmalarına göre evrim sürecinde bitkilerdeki enerjiyi tam bir şekilde özümseyebilecek konumda evrimleşip dört mideli yapıya dönüştü.

Otoburların sindirim süreci karmaşık bir işlemdir. Farklı bitkileri sindirmek için farklı adaptasyonlara sahip olan ineklerin midesi, sindirim sürecini optimize etmek için dört bölümden oluşur:

aa.png

Rumen: İneklerin sindirim sistemlerinin ilk bölümüdür. Büyük bir fermantasyon odası gibidir. İnekler, burada sindirim enzimlerini ve mikroorganizmaları kullanarak bitkisel lifleri parçalarlar.

bb.png

Reticulum: Bu bölüm, rumene yakındır ve yiyeceklerin süzülmesine ve daha iyi parçalanmasına yardımcı olur.

cc.png

Omasum: Omasum, su ve sindirim sıvılarının geri emilimini sağlayarak sindirilmiş yiyeceklerin daha fazla parçalanmasına ve besinlerin emilimine yardımcı olur.

dd.png

Abomasum: Bu kısım, diğer hayvanların midesine benzer bir işlev görür. Asidik bir ortamda sindirim enzimlerinin ve mide asidinin etkisiyle proteinlerin sindirimini tamamlar.