İngiliz karbonatının faydaları

İngiliz karbonatının faydaları
Soydum bikarbonat olarak da bilinen İngiliz karbonatı alkali bir madde. İşte kozmetikten temizliğe kadar farklı kullanım alanı bulan İngiliz karbonatının faydaları…

CİLT KURULUĞUNU ÖNLÜYOR

İngiliz karbonatını biraz sulandırıp yüzünüze hafif bir şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ancak masajı yumuşak bir şekilde yapmaya dikkat edin. Cildiniz çok kuruysa da fazla durulamanız gerekebilir.

KEPEĞE İYİ GELİYOR

Saçlarınızı şampuanladıktan sonra karbonatla masaj yapıp durulayın. Kepek sorununuza iyi gelecektir. Ayrıca son durulama suyuna 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek saçlarınızın parlamasını sağlayabilirsiniz.

DİŞLERİ BEYAZLATIYOR

İngiliz karbonatıyla dişlerinizin de beyazlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için dişlerinizi fırçaladıktan sonra bir miktar karbonatla tekrar fırçalayın. Böylece dişlerinizi beyazlatmanın yanı sıra ağız kokusunu da giderecektir.


SAÇIN YAĞDAN ARINDIRIYOR

Saçlarınız yağlı ve kirliyse ve acilen evden çıkmanız gerekiyorsa hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz yardımcı yine karbonattır. Saç diplerinize dökeceğiniz bir miktar karbonat, saçlarınızdaki tüm yağı emecek ve temizleyecektir.
 

DEODORANT OLARAK KULLANILIYOR

İngiliz karbonatını deodorant olarak da kullanabilirsiniz. Koltukaltına sürülen karbonatın ter kokusunu önleme gibi bir mahareti de var. Aşırı terleme sorununuz varsa, macun haline getirilmiş sirke ve karbonatı banyo bitiminde koltuk altlarınıza masaj yaparak yedirebilir ve hatta yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla fırçalayabilirsiniz.

İNGİLİZ KARBONATI NE İŞE YARAR?

Buzdolabınızda kötü kokular varsa geçici çözüm olarak karbonatı deneyebilirsiniz. Bir kaseye koyduğunuz karbonatı buzdolabının bir köşesine yerleştirin ve birkaç gün arayla da karıştırın. Böylece hem buzdolabındaki kokuları emecek, hem de meyve ve sebzelerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

TEMİZLİK MADDESİ OLARAK KULLANILIYOR

Lavabolarınızı, mermer ve fayanslarınızı da İngiliz karbonatıyla temizleyebilirsiniz. Temizlemek istediğiniz yüzeye bikarbonat döküp limonla ovun. Mermer, fayans ya da lavabolarınız temizlenmenin yanı sıra parlayacaktır.

Karbonat suyla birleştiğinde yağları sökme gücüne de sahip olur. Kıyafetlerinizin, halıların, koltuk ve perdelerin üzerine sıçrayan, damlayan, dökülen yağları çıkartmanın en etkili yolu deterjan değil, karbonattır. 1-2 avuç karbonatı halınızın her tarafına serpin, birkaç saat bekleyin ve elektrik süpürgesi ile süpürün. Halınızdaki kötü kokuların kaybolduğunu göreceksiniz.
Yağ lekesini deterjanlı suyla çıkartmaya çalışmak kumaşın renginde açılma yapabilir. Bunun yerine yağ lekesinin üzerine bir miktar bikarbonat döküp üzerini hafifçe ıslatın ve 1-2 saat bekletip silin. Yağ lekesinin çözüldüğünü göreceksiniz.