İngiltere Rusya ve Çin tehdidine karşı silahlanıyor

İngiltere Rusya ve Çin tehdidine karşı silahlanıyor
İngiltere, 'Rusya ve Çin tehdidi yükseliyor' dedi , nükleer kapasitesini yüzde 40’tan fazla arttırma hazırlıklarına başladı. İngiltere silahsızlanmaya son verip, 10 milyar sterlinlik bir yeniden silahlanmanın yolunu açıyor.

İngiltere, savunma, güvenlik ve dış politika alanlarında kapsamlı bir revizyona gidiyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından başlayan silahsızlanma dönemi sona eriyor. Ülkede ilk olarak nükleer başlıklar artırılacak. 

Londra hükümeti 180 adet olan nükleer savaş başlığı sayısını 260''a çıkarmayı öngören yeni stratejisini açıklayacak. 

"RUSYA ''AKTİF TEHDİT'', ÇİN ''SİSTEMLİ İLERLEYEN RAKİP''"

TRT Haber''in Guardian''dan aktardığı habere göre; Yeni stratejiye gerekçe olarak Çin ve Rusya ile casusluk, siber saldırı ve insan hakları konusundaki sıkıntıların artış yaşanması gösteriliyor. Londra Rusya''yı "aktif tehdit" Çin''i ise "sistemli ilerleyen" rakip olarak görüyor.

İNGİLTERE''NİN POLİTİKASI TEPKİ ÇEKİYOR

Birçok ülke küresel silahsızlanmaya giderken Trident Nükleer Programı''nı devam ettiren İngiltere bu tavrıyla tepki çekiyor.

Yetkililer, dünyanın Kovid-19 pandemisinden çıkmaya çalıştığı bir zamanda İngiltere''nin "yeni bir nükleer silah yarışı" başlatma riskini taşıdığı konusunda uyarıyor.

"İSRAFA NEDEN OLAN HARCAMALARA İHTİYACIMIZ YOK"

Nükleer Silahsızlanma Kampanyası''nın (CND) genel sekreteri Kate Hudson "Hükümet nakit sıkıntısı çekerken, kitle imha silahları için görkemli, para israfına neden olan harcamalara ihtiyacımız yok." dedi.

"OLDUKÇA TEHLİKELİ BİR YARIŞ"

Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma Kampanyası (ICAN) Başkanı Beatrice Fihn Londra hükümetinin "oldukça tehlikeli bir nükleer silah yarışına" girdiğini söyledi.

İngiltere''nin nükleer denizaltı filosu İskoçya''nın batısında bulunuyor.

STRATEJİK ADIMLARLA ÇİN''E MESAJ

İngiltere, Çin''e karşı Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Avustralya ile savunma, diplomatik ve ticari ilişkilerini derinleştiriyor.

Başbakan Boris Johnson yakın bir zamanda Hindistan''ı ziyaret edecek.

Queen Elizabeth uçak gemisini bu yılın ilerleyen günlerinde bölgede konuşlandırmaya hazırlanan İngiltere Çin’e “Hint-Pasifik''teki en geniş ve en entegre varlığa sahip Avrupalı ortak olacağız." mesajı vermeye hazırlanıyor.

İNGİLTERE''NİN NE KADAR SAVAŞ BAŞLIĞI VAR?

İngiltere''nin Rusya''dan çok daha az tahminen 4 bin 300 savaş başlığı var, ABD’de 3 bin 800, Çin’de ise yaklaşık 320 savaş başlığı bulunuyor.

Ancak İngiltere''nin elinde tuttuğu her savaş başlığının 100 kilotonluk bir patlayıcı güce sahip olduğu tahmin ediliyor.

İkinci dünya savaşının sonunda Hiroşima''ya atılan atom bombası yaklaşık 15 kilotondu.