Intel Thread Director adındaki yeni teknolojisini tanıttı

Intel Thread Director adındaki yeni teknolojisini tanıttı
Intel’in Architecture Day etkinliğinde, Intel Alder Lake işlemci ailesinde performans ve verimlilik çekirdeklerini uyumlu bir şekilde çalıştırmak  için Thread Director adındaki yeni teknolojisini tanıttı.

Donanım Haber’de yer alan habere göre, Intel’in pek çok yeni teknolojisini resmiyete kavuşturduğu Architecture Day etkinliğinde merakla beklenen ve Big.Little olarak benzetme yaptığımız yeni çekirdek yapısı da resmiyete kavuştu. Aslında bu benzetmeye uymadığını söylemek gerek. 

INTEL THREAD DİRECTOR NEDİR?
Intel’in işlemcilerinde performans ve verimliliği en iyi şekilde dengelemek adına ikili çekirdek yapısını denemeye başlamıştı. Daha önce 1+4 çekirdek şeklinde pilot kullanımı olan melez mimari şimdi çok daha ileri aşamaya geçti. 

Intel yeni mimaride performans odaklı P çekirdeklerini ve verimlilik odaklı E çekirdeklerini kullanıyor. Bununla birlikte Big.Little mantığından farklılaşıyor. Alder Lake S işlemciler bu yeni çekirdekleri kullanan ilk seri olma özelliğine sahip.

Intel P kodlu çekirdeklerine tam ISA setlerini ve donanım yeteneklerini entegre ederken E kodlu çekirdeklerine ise daha kısıtlı bir donanım yetenekleri vermiş. Çekirdekler farklı watt ve performans çizgisinde çalışıyor. Örneğin E çekirdekleri izlek birimi barındırmıyor. 


Örneğin AVX-512 veya DLBoost gibi yüklerde sistem P çekirdeklerine talimat gönderiyor. Arka planda çalışan uygulamalar ise uykudan uyanmasına kadar geçen süre içerisinde E çekirdeklerine havale ediliyor. Yine yapay zekâ odaklı yükler P çekirdeklerine bırakılıyor. 

Bununla birlikte işletim sisteminin iş yükünü yanlış çekirdeğe göndermesi sistemin çökmesi ile sonuçlanıyor. Intel bunun önüne geçmek için Thread Director adında bir donanım katmanı geliştirmiş. Bu katman iş yüklerini analiz ederek çekirdeklere yönlendiriyor. Uyku durumunda da enerji yönetimini yönlendirerek verimlilik sağlıyor. 

Intel Thread Director ilk olarak Alder Lake işlemcilerde kullanılacak. Konsepti en iyi şekilde kullanabilen işletim sistemi ise Windows 11 olacak. Elbette Windows 10 için de optimizasyonlar yapılacaktır.