Rusya’da büyük çip krizi olacak. İntel yeni karar aldı

Rusya’da büyük çip krizi olacak. İntel yeni karar aldı
İntel şirketi, Rusya – Ukrayna savaşı konusunda Ukrayna’yı desteklediğini belli etti. Rusya’daki üretimlerini durdurma kararı aldı.

Savaşın başlamasının ardından birçok teknoloji şirketi, Rusya ile ticari bağını askıya aldı. Askıya alınan bu sektörler arasında yarı iletken sektörü de bulunuyor. Öyle ki Intel, ve AMD gibi büyük şirketler, Rusya’ya ihracatını geçtiğimiz ay zaten durdurmuştu.

ShiftDelete’den aktarılan bilgilere göre; Intel’ın Rusya ile olan ticari bağı sadece ihracat üzerine değildi. Şirket, bu ülkeye ihracatını durdurmuş olsa da hali hazırda devam eden bir üretim hattı da bulunuyor. Intel, önemli bir karar alarak Rusya ve Beyaz Rusya’daki tüm faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınıyoruz. Hem Rusya hem de Beyaz Rusya’daki müşterilere yapılan tüm sevkiyatları askıya aldık. Kalbimiz, Ukrayna halkı ve çevre ülkeler de dahil olmak üzere bu savaştan etkilenen herkesle birlikte.

Intel, faaliyetleri durdurma kararından etkilenebilecek çalışanlarını da unutmuyor. Yapılan açıklamada şirket bünyesinde çalışan 1200 kişinin destekleneceği belirtildi. Intel ayrıca zor durumda kalan çalışanlarını için 1,2 milyon dolar bütçe ayrıldığını belirtti.

Hali hazırda tüm dünyada etkisini belirgin hale getiren küresel çip krizi, teknoloji ile ilgili üretim yapan tüm şirketleri zora sokuyor. Rusya, tüm bu ambargo tufanının yanı sıra çip tedariklerinde de ciddi sorunlarla karşı karşıya. Çin’den yapılan çip ithalatı ülkenin gereksinimlerini yeteri derecede karşılamıyor. Ayrıca bu ilişki dünyanın kalanı tarafından da hoş karşılanmıyor.

Rusya, savaş ortamında Çin ile ekonomik ortaklıklarını giderek arttırdı. Bu durum Avrupa ve ABD tarafını kızdırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin’i ve Çinli şirketleri uyarmıştı. Bakan, Rusya’ya çip tedariklerinin devam etmesi halinde ekonomik anlamda Çin’i vuracaklarını belirterek rest çekmişti.