İran'dan skandal karar. Türk çocuklarına Türkçe isim verilmesini yasakladılar

İran'dan skandal karar. Türk çocuklarına Türkçe isim verilmesini yasakladılar
Yeniçağ TV’de Vedat Yenerer’in sunduğu “Doğrudan Doğruya” programına katılan Türk Dünyası’nın önemli fikir adamlarından Rahim Cavadbeyli, İran’da yaşayan Türklere karşı uygulanan baskı politikaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

Rahim Cavadbeyli İran’da yaşayan bir aileye uygulanan baskı sonrası yaşanan olayların tepkiler doğurması sonrası olayın nasıl kapatıldığını aktarırken, İran’da son olarak Türk ailelerin çocuklarına Türkçe isim vermeyi yasakladığını dile getirdi.

Cavadbeyli, nüfusunun neredeyse yarısına yakını Türklerden oluşan İran’ın sözde değil özde yurt olarak gördüklerini belirtirken, Türk çocuklarına Türkçe isim verilemeyişinin kabul edilemez bir tutum olduğunu dile getirdi.

Vedat Yenerer’in “Bu uygulama sadece Türkler için mi uygulanıyor?” sorusu üzerine Rahim Cavadbeyli İran’ın bu uygulamayı sadece nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Türklere değil, İran da yaşayan etnik gurupların tamamına uyguladığını belirtti.

Cavadbeyli, İran’da yaşayan insanların dünyaya “Persli” olarak sunulmasının da büyük bir yanlış olduğunu belirtirken “Hangi tarihi kaynaklara bakarsanız bakın ‘Pers’ diye bir milletin olmadığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

İran topraklarının büyük bölümünün Türk yurdu olduğunu aktaran Cavadbeyli “İran’da ‘şii-sünni’ ayrıştırmasının ve karşı karşıya getirilmesi için yapılan çalışmalar ne yazık ki istedikleri şekilde gelişiyor” derken, şiilik ve sünnilik üzerinden yapılan düşmanlaştırma çalışmalarının çok tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi.

Cavadbeyli tüm dünyada yaşayan Türklere seslenirken soykırımın ‘dil’ üzerinden de yapılabileceğini belirterek “Bizim ortak noktamız dilimizdir, Türkçe’mizi kullanmamıza engel olarak bir soykırım yapılmaktadır, bizi bir arada tutan dilimiz bizim en büyük ortak noktamızdır” ifadelerini kullandı.

Yeniçağ TV''de yayınlanan "Doğrudan Doğruya" programının ilgili bölümünü izlemek için lütfen tıklayın.