İsmail Hakkı Pekin: “ABD'nin sürekli heyet göndermesi manidar”

İsmail Hakkı Pekin: “ABD'nin sürekli heyet göndermesi manidar”
Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "ABD, Suriye ordusunun Haseke tarafına geçmesini engellemek istiyor. Çünkü; orada YPG var. ABD'nin PYD'ye bir devletçik kurdurma hedefi olduğunu açıkça görüyoruz" dedi.

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in; 5 Türk askerinin İdlib'de şehit edilmesinden sonraya denk gelen Türkiye ziyareti "manidar" bulundu.

“YPG’Yİ RAHATLATMAK İSTİYORLAR”

Haseke'de ABD'lilerin yeni bir üs kurduğunu ve IŞİD'e yönelik operasyonların bu üsten düzenlendiğini belirten İsmail Hakkı Pekin, "Suriye rejim ordusunun, Haseke tarafına geçmesini engellemek istiyorlar. ABD'nin orada kendi hesabı var. YPG'yi rahatlatmak istiyorlar. ABD'nin PYD'ye bir devletçik kurdurma hedefi olduğunu açıkça görüyoruz. Asıl sorun; Şubat sonuna kadar Suriye rejim güçlerini oradan çıkıp, Soçi mutabakatında belirlenen yerlere gelmesi. Bu açıdan bakarsak, aslında tartışmaların bunun üzerine olduğunu görüyoruz. ABD'nin sürekli heyet göndermesi manidar” dedi.

“ORADA YIĞINAK VARKEN”

Pekin ayrıca, “Haritaya baktığınız zaman M-5 karayoluna Esad güçleri, M-4 karayolunda ise Türkiye ve muhalif gruplar hakim. Gözlem noktalarına nasıl bir çare bulurlar onu bilemiyoruz şu anda. Yeni yığınak, bir güç ve irade göstergesi, bu işin devamının geleceğini gösteriyoruz. Ancak burada Rus uçakları da uçacaktır, uçaklar uçmasa bile helikopterler var. Helikopterli vuracak silâhlar var, tanklar, zırhlı araçları, tanklar ve tank savar silâhları var yığınakta. Bu yığınak orada dururken bir anlaşma zemini hazırlanacak” şeklinde konuştu.

“ANLAŞMA OLACAKTIR”

Sözlerini, “Büyük ölçüde anlaşma olacaktır” şeklinde sürdüren Pekin, “Soçi mutabakatındaki bazı şeyler değişebilir. Rusya'nın istediklerinin biri radikal unsurlar ile mücadele istiyor. Kontrol dışı unsurlar ifadesi var mutabakatta. Öyle görünüyor ki; Türkiye bunlarla mücadeleyi göze alıyor. Bunu bizim askerimiz mi yapar, bizim askerimizin desteğinde, Türkiye'nin desteklediği güçler mi yapar, bilemiyoruz. Bölgede bir güvenli bölge tesis edildi. Burada bir yerleşim alanı olacak. Göçü önlemek istiyoruz” dedi.