İsmail Hakkı Pekin: "Köse'ye suikast, ABD ve İsrail'den bize mesaj"

İsmail Hakkı Pekin: "Köse'ye suikast, ABD ve İsrail'den bize mesaj"
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Pekin, Köse'nin şehit edilmesiyle, "saldırının Erbil'de olması Türkiye'nin Kuzey Irak'taki eylemleri ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'ye verilen bir mesaj" şeklinde konuştu.

Fatih Erboz - Ankara

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı, Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli Konsolos Osman Köse'nin öldürülmesinin Türkiye'ye yönelik bir mesaj olduğunu söyledi. Suikastın oluş biçimine dikkati çeken Pekin, "Lokantada başka insanlar var ama direkt olarak konsolosluk çalışanları hedef alınıyor. Hedef konsolosluk çalışanlarımız olduğuna göre hedef doğrudan Türkiye, yani Türkiye'ye bir mesaj veriliyor. PKK yapabilir. Teröristler öldürülüyor, üst düzey yetkiliyi öldürdü Türkiye. Bunun arkasında başka bir şey var, kim var? Bu mesajı verecek olan ABD ve İsrail" dedi.

"ABD'NİN PLANLARI BOZULDU"

Hakkı Pekin, Türkiye'nin uzun zamandır ABD'nin planlarını bozduğunu, Pençe- 1 ve Pençe-2 harekâtıyla Kandil'in yolunu kestiğini, aynı zamanda Neçirvan Barzani ve Irak merkezi hükümeti ile ilişkilerinin de iyi olduğunu hatırlattı. Bu nedenle suikastın bir anlamda Irak merkezi hükümetine de bir mesaj içerdiğini belirten Pekin, "Operasyonda onların da yardımı var. Türkiye merkezi hükümetle bir taraftan Sincar bölgesini temizliyor, ABD'nin Kuzey Irak'ta tesis etmeye çalıştığı devletçiğin doğu kanadını tıkıyor" dedi. Erbil'deki saldırının bir ABD heyetinin Türkiye'ye geldiği anda olmasının manidar olduğuna değinen Pekin, şöyle devam etti: "Doğu Akdeniz ile ilgili bir mesaj da var. Bundan sonra devamı gelebilir. PKK'yı kullanırlar. Taşeron bir örgüt PKK, başka saldırılar da yapabilirler. PKK yöntem de değiştiriyor olabilir, bunu analiz etmek lazım. İntihar saldırısı, bombalı eylem de yapabilirler bundan sonra. Ancak sonuçta saldırının Erbil'de olması Türkiye'nin Kuzey Irak'taki eylemleri ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'ye verilen bir mesaj niteliğinde. Bu mesajın arkasında bana göre ABD ve İsrail var."

"DOĞU AKDENİZ VE PENÇE'Yİ BİR DAHA DÜŞÜN"

İsmail Hakkı Pekin, S-400 ile ilgili Erbil'de mesaj verilmeyeceğini bunun Avrupa ya da Türkiye içinde yapabilineceğini kaydetti. Pekin, sözlerini şöyle tamamladı: "Doğu Akdeniz ile ilgili mesaj da var. 'Biz bu örgütü kullanarak cinayetler silsilesi başlatırız. Doğu Akdeniz ve Kuzey Irak'ta yaptıklarını bir kez daha düşün' içerikli bir mesaj. Türkiye gemi gönderiyor Doğu Akdeniz'e. Bunlar hep kritik konular. ABD'yi de sıkıştırıyor Türkiye. 24 Haziran tarihinde güvenlikten sorumlu unsurların İsrail, ABD ve Rusya'dan katılımıyla Kudüs'te bir toplantısı oldu. Orada nasıl bir antlaşma çıktı, nasıl bir değerlendirme yapıldı bilemiyoruz. Bildiğim kadarıyla İran'ı bölgeden çıkartıp, Rusya'ya siz yerleşin dedikleri söyleniyor ama bunu teyit etme imkânı yok şu anda. Buradaki toplantı bir antlaşma ile de sonuçlanmış olabilir. Umarım yeni bir suikastlar zinciri başlamıyordur. Bu olay çok ciddi, bu olayı çok ciddi incelemeleri gerekiyor Türkiye'deki yetkililerin."