İsmail Hakkı Pekin: “YPG'liler, Suriye ordusuna katılıyor”

İsmail Hakkı Pekin: “YPG'liler, Suriye ordusuna katılıyor”
Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, "Bölgede kartlar yeniden karılıyor. Suriye ile YPG anlaşmış durumda. Terörist Mazlum Kobani güçleri Suriye ordusuna katılabilir. Bu konuda anlaşma var gibi görünüyor" dedi.

FATİH ERBOZ/YENİÇAĞ

Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki yapılanması olan YPG'nin Şam yönetimi ile anlaştığını söyledi. Fırat'ın doğusu başta olmak üzere Libya, Doğu Akdeniz, Ege'deki kayalık ve kıta sahanlığı sorunlarının çözüm beklediğini belirten Pekin, şunları kaydetti:

“ANLAŞMA VAR GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Bütün bunlara baktığımızda gönüllü olmasa da Türkiye, İdlib'deki gözlem noktalarını kuzeye doğru çekebilir. Fırat'ın doğusu zor bir konu. Suriye ile YPG anlaşmış durumda. Orta vadede belki terörist Mazlum Kobani güçlerinin Suriye ordusuna katılması söz konusu. Bu konuda anlaşma var gibi görünüyor. Türkiye, Rusya'da Suriye istihbarat istihbarat başkanları ile başlayan görüşmeyi ileri götürmeli ve siyasiler düzeyine çıkarmalı.

“TÜRKİYE KONTROL ETMELİ”

İdlib konusu bir hayli karmaşık hale gelmeye başladı. İdlib'de 3.5-4 milyon kişi yaşıyor. Halep başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli yerlerinden gelen teröristlerin hepsi burada. Orada emirlikler kurmuş durumdalar. Bunlar ne yiyor ne içiyor diye sorduğumuz zaman Türkiye akla geliyor. Türkiye ile bir şekilde bağlantıları var. Türkiye'nin İdlib'i kontrol etmesi gerekiyor.

“TÜRKİYE SINIRINA YIĞILIYORLAR”

Suriye, Rusya ordusu ile birlikte İdlib'deki muhalif güçleri vuruyor. Kaçanlar ise Türkiye sınırına yığılıyor. Ciddi bir göç dalgası ile karşı karşıyayız. Türkiye Suriye sorununu bir an önce çözmeli. Bir an önce ülkenin bütünlüğü için bölgenin alınması gerekiyor, teröristler temizlenecek ki ticaret yolu açılacak, ticaret başlayacak, Suriye rejimi kontrolü sağlayacak. Türkiye bunu istemiyor ama başka çare görünmüyor.

“TÜRKİYE LEHİNE ÇÖZÜLECEK”

Suriye sorununun çözülmesi durumunda Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar da Türkiye lehine çözülecek. Ege'de silahlandırılan adaların bir kısmı Lozan Antlaşması ile Yunanistan'a bırakıldı. Bu adalar Yunanistan'a bırakılırken silahlandırılamayacağı özellikle kayda geçmiş. Yunanistan'ın adalarda karasuları 6 milken, hava sahasını 10 mil olduğunu iddia etmesi Ege'ye hakim olma ve Türkiye'yi sıkıştırma politikasından kaynaklanıyor. Yunanistan adaları uluslararası antlaşmalara aykırı olarak silahlandırıyor. Türkiye'ye çok yakın adalar bunlar. Bu konu Libya ve Doğu Akdeniz konusu ile birleşiyor. Yunanistan adalar adalar vasıtasıyla Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ne hakim olma gibi bir planı var. Türkiye'yi dışlamaya çalışıyor. Bu sorun çözülmedi. Eğer Suriye sorunu çözülür Ege'ye yönelirsek Yunanistan'ın gardı düşer.