Ispanak zehirlenmelerinin sebebi belli oldu

Ispanak zehirlenmelerinin sebebi belli oldu
İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'nden ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili yapılan açıklamada, "Zehirlenmeler ıspanağa karışan yabancı otlardan kaynaklandı" denildi.

Dün öğlen saatlerinde İstanbul'un Esenyurt ilçesinde başlayan ıspanaktan zehirlenme vakaları, şehrin birçok bölgesine yayıldı. Bir anda vatandaşı tedirgin eden konulardan biri haline gelen ıspanak için İstanbul İl Tarım Müdürlüğü açıklama yaptı.

ZEHİRLENME SEBEBİ YABANCI OTLAR

Gün içerisinde sosyal medyada "Ispanakların bozulmaması için sebzelere ilaç sıkılıyor. Zehirlenmenin sebebi budur." gibi iddialar ortaya atılmıştı. Yetkililerden gelen son açıklamaya göre ise zehirlenme vakalarının nedeni 'ıspanağa karışan yabancı otlar.'

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle: 

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. 

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.

Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

BU BÖLGELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT

Ispanaktan zehirlenme vakaları dün İstanbul'un Esenyurt bölgesinde başladı. Haberin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte kullanıcılar Avcılar ile Büyükçekmece hattı arasında ıspanaktan zehirlenme vakalarının yaşandığını paylaştılar. 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, ıspanaktan zehirlenmeyle ilgili önceki gün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:Medyada yer alan “İstanbul'da Yemek Yiyen Çok Sayıda Kişi Zehirlendi” başlıklı haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. 01-03 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul geneli sağlık tesislerimize gıda zehirlenmesi (ıspanak ve ıspanağa benzer bitkiler) sebebiyle 44 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunların 25 tanesi taburcu olmuştur. Geriye kalan 19 tanesinin ise takibi ve tedavisi acil gözlem servislerinde devam etmektedir. Şu ana kadar hastanelerimize toplam başvuran hastalarımızın hayati tehlikesi bulunmadığı gibi ilgili süreç; İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Valiliğimizce yakından takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

TEHLİKE DEVAM EDİYOR MU?

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'nden 'ıspanakların arasına yabani ot karıştığı' için zehirlenme vakalarının yaşandığı açıklaması gelince akıllara "ıspanakta zehirlenme tehlikesi devam ediyor mu" sorusu geldi. İstanbul'da zehirlenme vakaların yoğun olarak yaşandığı Esenyurt, Çapa, Avcılar ile Büyükçekmece hattının dışında kalan bölgeler için de risk devam ediyor. Söz konusu ıspanakları kimlerin sattığı, semt pazarından mı, marketlerden mi yoksa hallerden mi dağıtıldığı bilinmiyor. Bu sebeple vatandaşların ıspanak alırken çok dikkatli olmaları, tüketmeden önce de bol su ile yıkamaları tavsiye ediliyor.