"İşsizlik sigortasında biriken para yandaşa fon oldu"

"İşsizlik sigortasında biriken para yandaşa fon oldu"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "İşsizlik Sigortası’nda biriken para bankalar aracılığıyla yandaş şirketlere kaynak yapılıyor. İktidar, kamu bankalarının sermayelerinin neden eridiğini bu halka açıklamak zorunda" dedi.

Erdoğdu, yaptığı açıklamada, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kamu bankalarına kaynak aktarılmasına tepki gösterdi. İşsizlik Sigortası Fonu’nda bugüne kadar 124 milyar TL biriktiğine işaret eden Erdoğdu, “Yoğun işsizliğin yaşandığı şu dönemde fondan ödeme alan insan sayısı ancak 416 bin. Kısa çalışma, yarım çalışma ve ücret garanti fonu ödemeleri konulduğunda bile amaca uygun olarak yapılan ödemeler yılda 4 milyar 212 milyon liraya ancak ulaşıyor.  İşsize bu kadar cimri davranan iktidar, fonun elinde bulunan ve değeri 110 milyar TL’yi aşan devlet tahvillerinin 10.8 milyar TL’lik kısmını, üç devlet bankasına aktararak yandaş işadamları için sermaye yapıyor. Böylece bu kamu bankalarına geri ödenmeyen kredilerin sorumluluğunu da işsizin sırtına yıkıyor” dedi.

Erdoğdu, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın, riskli yatırım araçlarına aktarılmasını engellemek ve finans piyasalarında kayırmacılıkla sonuçlanabilecek operasyonlara alet edilmemesini garanti altına almak için sadece devlet tahvillerine ve mevduat yatırımına izin verildiğini belirterek, bu nedenle İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının, varlıkların görünür değeri değişmemiş olsa bile riskli yatırım araçlarına aktarılmasının suç olduğunu ifade etti.

Daha önce GAP ve Karayolları Genel Müdürlüğü müteahhitlerine de bu fondan kaynak aktarıldığını hatırlatan Erdoğdu, 2009-2012 yılları arasında GAP’a verilen 11.5 milyar TL’nin geri dönmediğine dikkat çekti. Fon kaynaklarının bu şekilde kullanılmasının, fonun asli görevi olan İşsizlik Sigortası ödemelerini yerine getirememesi gibi sonuçlara neden olacağını kaydeden Erdoğdu, şöyle devam etti:

“İşsizlik Sigortası’nda biriken para, işsizlere değil, yandaş şirketlere fon oldu. Fondaki para, bu bankalar aracılığıyla yandaş şirketlere kaynak yapılıyor. Söz konusu üç bankanın zor duruma düşmesine neden olacak kredi sorunlarını ne zaman yaşamaya başladıkları da başka bir önemli nokta. Bu bankalar, çok sayıda kamu projelerini alan yandaş sermaye gruplarına uygun koşullarda kredi temin ettikleri için mi sermaye sıkıntısı baş gösterdi? Ülke, tarihinde görülmeyen bir ekonomik krize sürüklenirken, işsizleri sosyal korumaya almak için emre amade durması gereken işçinin parasını, kamu bankaları üzerinden kendi iş adamlarına kaynak yapan iktidar, bu kamu bankalarının sermayelerinin neden eridiğini bu halka açıklamak zorundadır.”