İstanbul Sözleşmesi dersten atılma sebebi oldu

İstanbul Sözleşmesi dersten atılma sebebi oldu
Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde uzaktan eğitimle işlenen bir derste bir öğrenci profil fotoğrafında ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazdığı için dersten atıldı. Sümeyye Ş.’nin dersten atılmasını Yıldız Teknik Üniversitesi Dayanışma Platformu Kadın Komisyonu, Öğretim Görevlisi Nurullah Arvas’ın konuşmacı olduğu bir panelde protesto etti. Arvas konuşmasını yaparken ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ logolu profil fotoğraflarının artmasından sonra kamerasını kapattı.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi olan Sümeyye Ş., internet üzerinden katıldığı Türkçe-2 dersinden bir anda atıldı. Sorunun sistemsel olduğunu düşünen Sümeyye Ş. derse tekrar katıldı. Fakat ders sonunda ise Öğretim Görevlisi Nurullah Arvas’ın tepkisi ile karşılaştı. Profil fotoğrafında ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazan Sümeyye Ş.''ye, Arvas, “Dersimde siyasi bir şey istemiyorum. Sen İstanbul Sözleşmesi yaşatır dersin, başkası yaşatmaz der. Ya profil fotoğrafını değiştir ya da dersi başka bir hocadan al. Seni dersten çıkartmak zorundayım.” diyerek dersten çıkarttı.

"MESAJI GÖNDERMEYE FIRSATIM OLMADAN DERSTEN ATILDIM"

Odatv''de yer alan habere göre; derste, öğretim görevlisinin kendisi ile konuşmaya başlaması ile şok geçirdiğini söyleyen Sümeyye, “Ders sırasında mikrofonum arızalıydı bu yüzden sesimi açıp konuşamadım ancak mesaj kısmına ‘İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi değil uluslararası bir anlaşma’ diye yazdım. Tekrar mesajda görüşlerimi yazarken de göndermeye fırsatım olmadan dersten atıldım” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM HAKKIM İHLAL EDİLDİ”

Sümeyye Ş. aynı zamanda haklarının da ihlal edildiğini ifade ederek, “Ben dersten ilk atıldığım sırada eğitim hakkımın ihlal edildiğini bile anlayamamıştım, şok geçirdim çünkü bir kişi gelip profil fotoğrafıma ne koyacağıma karışarak ya böyle yaparsın ya da dersten çıkarsın demişti” diye konuştu.

“SADECE EĞİTİM HAKKIM DEĞİL”

Dersten çıkarılmasıyla eğitim hakkının elinden alındığını düşündüğünü anlatan öğrenci, “Sadece eğitim hakkım değil. Benim derse katıldığım profil, okula veya resmi bir kuruma ait değildi. Kendi, özel hesabımdı. Burada buna müdahale edilmesi de kişisel alanıma bir müdahalede bulunmaktır. Okul bize profil fotoğrafımıza ne koyacağımızla ilgili bir bilgilendirme yapmadı” dedi.

ARVAS PROTESTO EDİLDİ

Sümeyye Ş.’nin dersten atılmasının ardından ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Dayanışma Platformu Kadın Komisyonu, Öğretim Görevlisi Nurullah Arvas’ın konuşmacı olduğu bir panelde protesto etti. Arvas konuşmasını yaparken ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ logolu profil fotoğraflarının artmasından sonra kamerasını kapattı.

Daha sonra öğrenciler panelin mesaj kısmından peş peşe “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” mesajları attılar. Panel katılımcıları “Bunun yeri burası değil.” diyerek, mesaj kısmını kapattılar. Öğrenciler ise bu sefer mikrofonları açarak “Kadınlar vardır” “Bunun yeri burasıdır” deyip tepkilerini gösterdiler. Protestodan sonra panel katılımcıları, toplantıyı bitirme kararı aldı. Ancak kısa süre sonra yeniden başlattılar. Öğrencilerin tekrar katılması ile panel iptal edildi.

İlgili Haberler