Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

İstiklal sosyolojisi

Yazının ikinci başlığı "Akif, İstiklal Marşı ve bilinmeyenler" olmalıdır.

"İstiklal Sosyolojisi" demenin nedeni, o döneme ilişkin pek çok sosyal gerçekliğin bunca yıldan sonra bile bilinmiyor olmasıdır.

***

20 Aralık (2019) Cuma gecesi Halk TV'de tarihi gerçeklerin açıklandığı Ceviz Kabuğu programımda önemli açıklamalar yapıldı.

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'a hem de İslamcı kesimden ajanlık ve hainlik suçlamaları yöneltiliyor, marşı kendisinin yazmadığı, Kur'an'ı Kerim mealinin yakıldığı ileri sürülüyordu.

Akif, "İrtica 906" koduyla "mürteci" olarak da fişlenmişti.

 ***

 Tarihe ışık tutan açıklamaların yapıldığı Ceviz Kabuğu programı 6 saat 25 dakikalık canlı yayın ile de yeni bir canlı yayın rekoru kırdı.

İzleyicileri ekran başına kilitleyen Ceviz Kabuğu'nun konukları Akif'in torunu Selma Ersoy Argon ve Akif'in bugün yeniden yayınlanan dergisi Sebilürreşad'ın GYY yönetmeni Fatih Bayhan ile yayın kurulu başkanı Recep Garip idi.

Arapça İstiklal Marşı!

Birkaç gün önce Kırıkkale Üniversitesi'nde İstiklal Marşımızın Arapça okunmuş ve büyük tepkiler almıştı.

Konuyu sorduğumda, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon, "İstiklal Marşının Arapça okunmasını uygun görmediğini" söyledi.

Şiir olarak çeşitli dillere çevrilmesinde ise sakınca görmedi:

"İstiklal Marşı'nın şiir olarak okunmasında herhangi bir sakınca yok, marş olarak okunması sakıncalıdır, uygun görmüyorum."

***

Milli mücadelede çok büyük görevler üstlenen, camilerdeki vaazlarında da Mustafa kemalin etrafında toplanmanın en önemli görev olduğunu defalarca belirten, halkı mücadeleye inandıran Mehmet Akif çok büyük sıkıntılar yaşamıştı.

Mısır'a gidiş nedeni şapkaya muhalefet değil

Mehmet Akif Ersoy üzerinden Atatürk'e saldıranlar yıllarca "Şapka devrimine karşı çıktığı" için Mısır'a gittiği propagandasını yaptılar.

Oysa, torunu Selma Ersoy Argon'un verdiği yanıt, insana niçin biz bunu teknik olarak düşünemedik dedirtecek cinstendi:

"Dedem Mısır'a 1925'te, daha Şapka Kanunu çıkmadan gitmiştir. Gidişinin Şapka Kanunu ile bir alakası yoktur!"

Torun Ersoy devam etti:

 "Dedem, 'Ben kendimi bildiğimden beri kafaların üstüne ne giydiğimizin ne önemi var, ben ömrüm boyunca hep kafamızın içine ne koyduğumuz ile ilgilendim' demiştir."

Akif'in Kur'an meali yakıldı mı?

Mehmet Akif'in Mısır'daki 11 yıllık bir çeşit "gönüllü sürgününde", Atatürk'ün emriyle (isteğiyle) üzerinde çalıştığı Kur'an'ı Kerim'in Türkçe meali tarih boyunca tartışılıyor.

Bunun bir sosyal boyutu, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası Yozgatlı İhsan Efendi tarafından yakılıp yakılmadığı.

***

Programda açıklanan bilgilere göre, 1936 Temmuz'unda İstanbul'a gelen Akif'in mealinin "bir kısmı" vefatından sonra Yozgatlı İhsan Efendi tarafından yakılmıştır.

***

İkinci boyut ise, Akif'in meali tamamlayıp tamamlamadığı noktası idi.

Verilen bilgiye göre, Mehmet Akif Türkçe Kur'an mealini tamamlamıştır.

İstiklal Marşı'nı o yazmadı iddiaları

Yalçın Küçük Ulusal Kanal'daki Ceviz Kabuğu programında (12 Mart 2016) İstiklal Marşını Akif'in değil Münir Ertegün ile Yusuf Hikmet Bayur'un yazdığı iddia etmişti.

Bunu da torun Ersoy'a sordum.

Selma Argon Ersoy, dedesinin İstiklal Marşını Safahat'a almamasının nedeninin millete ve askere hediye etmesi olduğunu söyledi:

"İstiklal marşını Akif'in yazdığının belgeleri de verilmiştir. Eskiz metinleri Fatih Bayhan'ın Hür Yaşadım Hür Yaşarım kitabında bulunmaktadır.

İstiklal Marşının yazıldığı Taceddin Dergahı'nda da duvarda istiklal marşının dizeleri bir üniversite öğrencisi tarafından bulunmuş ve tarafıma anlatılmıştır.

İstiklal marşı yazım süresi Taceddin Dergahı'nda gerçekleşmiştir. İki günde yazmıştır. İlk kez dinleyen de Taceddin Dergahı'nın hocasının kızlarıdır."

Çok renkli bir kişilik

Mehmet Akif Ersoy'un yaşamında hem çok renklilik hem de çok hüzünler de bulunuyor.

Örneğin "içkici"(!) Neyzen Tevfik ile kadim dostluğu var. Onu sürekli olarak ayıltmakla görevli!

Torun Ersoy'a göre, "Neyzen ile aralarında hoca talebe ilişkisi var. Ve bundan çok büyük bir haz alıyorlar."

Neyzen Tevfik, Akif'in peşinden Mısır'a gidecek kadar çok seviyor onu.

Akif, Atatürk gibi sirozdan öldü

Atatürk düşmanları, Atatürk'ü içkici olarak göstermek için hep Sirozdan ölmesini öne sürerler.

Oysa "İslam Şairi", "İstiklal Şairi" Mehmet Akif Ersoy da Atatürk gibi sirozdan ölmüştür.

Ve ikisinin de ölümü "alkole bağlı siroz hastalığı değildir!"

***

Akif, İstiklal Marşı ve dönemin bilinmeyenleri uzun uzun irdelenecek -ve duyurulacak- tam bir İstiklal Sosyoloji çalışmasıdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları