İsviçreli bilim insanları açıkladı: Bıraktığınız saniye beyninizde bunlar oluyor

İsviçreli bilim insanları açıkladı: Bıraktığınız saniye beyninizde bunlar oluyor
İsviçreli bilim insanlarının yaptığı araştırma, kafein tüketiminin beyindeki gri maddeye verdiği zararı gözler önüne serdi. 20 kişi üzerinden yapılan araştırma sonucunda, kafein tüketen kişilerin beynindeki gri maddenin azaldığı ancak kafein kullanmayı kestikten kısa bir sonra gri maddenin eski haline geri döndüğünü açıkladı.

Webtekno’da yer alan habere göre, insanların günlük olarak sıklıkla tükettiği kahvelerin içerisinde bulunan kafein maddesinin beyin üzerindeki etkileri ortaya çıktı.

DENEY NASIL YAPILDI?

Bilim insanları, beyindeki gri madde hacminin seviyesine sadece kafeinden sonra değil, akut uykusuzluk probleminden sonra da bakmak istedi ve bu yüzden 10’una gerçek kafein, 10’una plasebo hapları verilmek üzere 20 kişi denek olarak kullanıldı.

GRİ MADDE NEDİR?

Beynimizin merkezi sinir sisteminde, beyaz ve gri olmak üzere iki farklı madde çeşidi bulunur. Yüksek miktarda demir içeren beyaz madde, merkezi sinir sistemimizde bilgiyi aktarma görevinden sorumludur. Hipokampüste bulunan gri madde ise görme, duyma, hatırlama, öğrenme, hissettiğimiz duygular gibi bilişsel işlevleri hissetmemizi ve bu görevleri yerine getirmemizi sağlar.

KAFEİN HAPI GRİ MADDEYİ AZALTTI

10 gün süren deneylerin ardından katılımcılara hem MR hem de EEG taramaları yapıldı. Uykudayken beyin aktiviteleri gözlemlenen katılımcılarda, Kafein hapı verilen kişilerin gri maddelerinde gerçekten de azalma olduğu gözlemlenirken, plasebo hap verilen kişilerde bu oranda bir değişiklik olmadı.

IQ SEVİYESİYLE DOĞRUDAN BAĞLANTILI

Araştırmanın yapılma amacı olarak gösterilen gri madde ile IQ seviyesi arasındaki bağlantı araştırıldı. Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda beyindeki gri madde sayısının IQ seviyesi ile doğrudan ilişkili olduğunu ve insan beyninde yaşlandıkça gri maddenin azaldığını ortaya koydu.

UYKU EKSİKLİĞİ ETKİLEMİYOR

Kafein olmadığı için kendine gelemeyen, bu yüzden de uyku problemleri çeken insanların EEG sonuçlarına bakıldığı zaman, uyku eksikliğinin gri maddeye karşı herhangi bir etkisi olmadığı, beyindeki gri madde hacminin azalmasına sadece kafeinin yol açtığı ortaya çıktı.

Kafeinden kaynaklı gri madde eksilmesinin ciddi bir durum olmadığını ifade eden araştırmanın başındaki isimlerden Carolin Reichert, kafein her ne kadar beyin yapısını kısmen değiştirse de bilişsel işlevlerin zarar görmediğini, hatta kafeinin Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerinde etkisinin kanıtlandığını dile getirdi.

İlgili Haberler