“İttifak kaygısı soydaşlarını unutturdu”

“İttifak kaygısı soydaşlarını unutturdu”
Çin’in Uygur Türklerine ‘terörle mücadele’ bahanesiyle uygulamaya devam ettiği asimilasyon politikalarına AKP iktidarının tepkisizliği devam ederken, Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin de sessiz kalması dikkatlerden kaçmadı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı zulüm ve baskıcı politikalar, tüm dünyada büyük tepkiyle karşılaşırken, Türkiye’de AKP iktidarının ve Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin sessiz kalması dikkat çekiyor.

AKP ile ittifak kurduğundan bu yana iktidarın yanlış uygulamalarına sessiz kalan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve parti yönetiminin Uygur Türklerine uygulanan zulme neden tepki göstermediği merak konusu oldu.

AKP ZULME SESSİZ KALDI

Çin hükümeti bir milyonun üzerindeki Uygur Türkünü zorla toplama kamplarında tutarak dinlerini ve kültürlerini yaşamalarına izin vermiyor. Pekin yönetimi, toplama kamplarını ‘Eğitim merkezi’ olarak nitelerken, buralarda tutulan Uygur Türklerinin terörle bağlantısı olduğu ve onların ‘rehabilite edildiğini’ öne sürüyor. Ancak bölgeden gelen haberler bunun tam tersini yansıtıyor. Birleşmiş Milletler’de 22 üye, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uyguladığı baskıcı politikalara tepki gösterirken, bölgeden gelen haberlerin endişe verici olduğunu dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler’e gönderilen mektuptaki en çarpıcı unsur ise Türkiye’nin imzalayan ülkeler arasında yer alamamasıydı.  Avrupalı ülkelerin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uygulanan zulme tepki göstermesinin yanında AKP iktidarının takındığı tavır tepkiyle karşılanmıştı. Söz konusu mektubu imzalayanlar arasında Avusturya, Avustralya, Danimarka, Japonya, İngiltere ve İspanya gibi ülkeler bulunuyordu.

ERDOĞAN, ÇİN’E DESTEK VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pekin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı politikalara destek vermişti. Erdoğan, temmuz ayında gerçekleştirdiği Çin ziyareti sırasında Doğu Türkistan’daki ‘terör faaliyetlerini’ kınadığını belirterek, Çin’in terörle mücadele politikasını desteklediğini açıklamıştı. Çin hükümeti, Uygur Türklerine uygulanan zulme yönelik sürekli olarak ‘terörle mücadele’ bahanesini öne sürüyor.

MHP’NİN SESSİZLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

AKP iktidarının Uygur Türklerine uygulanan baskıcı politikalara sessiz kalması ve Çin hükümetine verdiği desteğe MHP’den bir tepki gelmemesi ise dikkatlerden kaçmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve parti, yönetiminden Uygur Türklerine destek veren bir açıklama gelmemesi ve AKP’nin tavrına tepki gelmemesi tabanda da tartışmalara neden oldu.

Bahçeli’nin, AKP ile ittifak kurdukları günden bu yana iktidarı eleştiren bir tavırda olmamasının yanında kendi soydaşlarına da sahip çıkmaması kulislerde ‘İttifak kaygısı soydaşları unutturdu’ yorumlarının yapılmasına neden oldu.

İlgili Haberler