İttifakın çemberinden geçince MHP’li Başkan şikayeti üzerine yargıdan çıkan karara uymadı. Bir partizanlık hikayesi

İttifakın çemberinden geçince MHP’li Başkan şikayeti üzerine yargıdan çıkan karara uymadı. Bir partizanlık hikayesi
Cumhur İttifakı öncesi AKP’li ve MHP’li iki belediye başkanını karşı karşıya getiren meydan projesi Manisa’yı karıştırdı.

Yeniçağ/Özel Haber - Manisa-Demirci/Mustafa Temiz

Manisa''nın Demirci ilçesinde AKP''li Demirci Belediyesi, Cengiz Ergün''ün başkanı olduğu Manisa Büyükşehir Belediyesinin döneminde 14 Milyon TL tutarındaki Kent Meydanı ve Otopark projesi için kamusal alanın yetki devrini vermedi. MHP''li Büyükşehir belediyesinin yapmak istediği hizmet ve yatırımlarda engel çıkarıp, yaptırmayarak hep siyasi rekabet halinde olduğu görüntüsü veren Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, kendi belediye meclisinde karar çıkartarak, aynı yer için imar planı düzenlemesi yaptı, kamusal alanı, ticari alan haline getirdi.

Büyükşehir yasası gereği ilçe belediye meclislerinde alınan imar planı değişikliklerinin büyükşehir meclislerinde onaylanması gerekir iken, Başkan Selçuk bu imar planı değişiklik kararını büyükşehire göndermeyip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''ndan resen onay aldı ve banka kredisiyle belediyeyi 7 milyon TL borçlandırarak büyükşehirin kent meydanı ve otopark yapmak istediği şehrin tek meydanına ticaret merkezi olacak dükkanların olduğu betonarme bir yapının inşaatına başladı.

CUMHUR İTTİFAKI İLE GİRİLEN SEÇİMLERDEN SONRA CENGİZ ERGÜN FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Cumhur ittifakı ile seçime giren her iki belediye başkanı seçimleri yeniden kazandılar. İttifak olarak alınan bir kararla Demirci Belediyesi bitmiş ve yargının "İPTAL" kararı ile sonuçlanmış imar planı değişikliğini yeniden ilçe meclisinden geçirerek, bu kez büyükşehir belediyesine onay için gönderdi. Yaklaşık 3 ay Demirci''den gelen imar planı değişikliği dosyasının içindeki mevcut yargı kararlarından dolayı meclisin havale ettiği imar komisyonu üyeleri işin içinden çıkamadı. Pandemi sonrası 3 ay toplanmayan Manisa büyükşehir meclisi Temmuz ayındaki ilk meclis toplantısında komisyondan gelen tüm teklifleri, meslisteki oturumda maddeler üzerinde tek tek görüşme açmadan, aralarında diğer ilçe belediyelerinin teklifleri de olan 70 maddenin üstündeki teklifleri tek bir oylamayla geçirdi.

İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYESİ BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNİN KARARINI YARGIYA TAŞIDI

Pandemi sonrası yapılan ilk oturumda, Demirci ilçesinin bu teklifinin Manisa Büyükşehir Meclisinde hukuksuz ve yargı kararlarını hiçe sayarak alındığını ve halkın nefes alanının yok edilerek beton doldurulmak istendiği gerekçesini belirterek oylama sırasında red oyu veren İYİ PARTİ Büyükşehir meclis üyesi Çetin Çavdarlı bu kararı yargıya taşıdı.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI ÇIKTI

İYİ Partili meclis üyesi Çavdarlı''nın açtığı dava Manisa 1. İdare Mahkemesinde görüldü. Mahkeme 08/03/2021 tarihinde "YÜRÜTMENİN DURDURULMASI" kararını verdi. Bu karara itiraz eden Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Demirci belediyesi İzmir Bölge İdare Mahkemesine itiraz etti. Üst mahkeme bu itirazları 01/04/2021 tarihli kararıyla kesin olarak reddetti.

DEMİRCİ HALKI BU KARARI SEVİNÇLE KARŞILADI

Uzun süredir ilçenin gündeminde olan Demirci Kent meydanı konusu Demircili vatandaşlarca da ilgiyle takip ediliyordu. Yargı kararının vatandaşların lehinde çıkması sevinçle karşılandı. "Tek ana caddesi olan ilçemizin, coğrafyası inişli yokuşlu bir arazi, şehrin tek meydanı vatandaşlar olarak bizimdi, orada bir nefes alanımız, eşimizle dostumuzla çay içip sohbet edebileceğimiz bir meydan olmasını istiyoruz, fakat Demirci Belediye Başkanı buraya beton doldurup dükkan yapıp satmak istedi. Kamusal alan halkındır, ticari alan yapanlar yargıdan gerekli cevabı almışlardır. İYİ Partili büyükşehir meclis üyesinin bu duyarlılığı sayesinde betonların arasında kalmaktan kurtulduk, kendisine teşekkür ederiz."dediler.

CENGİZ ERGÜN''ÜN İTTİFAK ÖNCESİ VE SONRASI TAVRI HALK TARAFINDAN SORGULANIYOR

İttifak öncesinde Demirci''ye Kent meydanı ve Otopark yapmak için büyük bir proje hazırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, döneminde siyasi rekabet halinde olduğu AKP''li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk''un ilçe belediyesinin yetkisi olan konularda kendisini engellediğini sürekli halka şikayet etmişti. "Hizmetin siyaseti olmaz" sözüyle Demirci''ye bu yatırımı yapma isteğini dillendiren Ergün, ittifak öncesinde mahkemeye verdiği imar planı düzenlemesini kanunsuz olduğu için iptal kararı aldırmıştı. İttifak sonrasında ise bu yargı kararını yok sayarak, aynı imar planını bu kez büyükşehir meclisinde AKP''li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk''un istediği şekilde yargı kararlarına rağmen geçirmesi Demirci halkı tarafından sorgulanıyor. Demircili esnaflar " Cengiz Ergün''e bizler çok güvendik, kendisini bu konuda hep destekledik, ancak ittifak sonrası ne oldu da kararını değiştirdi ve hukuksuz ve yargı kararlarını saymayan bir meclis kararının çıkmasını sağladı, biz bu meydanda nefes almak istiyoruz, niye bizi betonların arasına mahkum etmek istedi anlayamadık" diyorlar.

AKP''Lİ BAŞKAN İÇİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREDE

AKP''li belediye başkanı Selami Selçuk''un daha önce yaptığı kongre merkezinin orman arazisini işgal, balık pazarının hazineye ait yol ve özel parseli işgal olması ortaya çıkmış, biten idari ve adli soruşturma sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Selçuk''un yargılama iznini imzalamıştı. Ortaya çıkan son "Kent Meydanı için yürütmenin durdurulması kesin yargı kararı" sonrası Başkan Selçuk hakkında kamuyu zarara uğratmak, yargı kararlarını uygulamamak ve uymamak, ihalede yolsuzluk iddialarıyla Demirci Cumhuriyet Başsavcılığına vatandaşlarca suç duyurusunda bulunulduğu da öğrenildi.