İYİ Partili Erhan Usta: İktidar dövize müdahalelerle yandaşı besliyor

İYİ Partili Erhan Usta: İktidar dövize müdahalelerle yandaşı besliyor
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TCMB'nin dövize müdahalesinin sonucunu açıklayarak, "O günün kur seviyesinden 50 kuruş veya 1 lira altında yandaşlara döviz aktarılmış oluyor. " dedi.

Halil Yatar / Yeniçağ - Ankara

Merkez Bankası''nın döviz kuruna yaptığı müdahalelerin sadece yandaşlara yaradığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bankalar, Merkez Bankasından döviz alıyor. Bunu alırken sistem üzerinden alıyor ve teklifini veriyor, prosedüre uygun bir biçimde alıyor. Fakat bankalar dövizi satarken istediği kişiye satabiliyor. Merkez Bankasının döviz satarak kura müdahalesi sonrasında kısa bir müddette olsa kurun 50 kuruş ila 1 lira altında bir takım iktidara yakın şirket ve firmalara aktarılmasının önü açılıyor. Yani o günün kur seviyesinden 50 kuruş veya 1 lira altında yandaşlara döviz aktarılmış oluyor. Böyle bir müdahale tarzı olmaz. Bankacılar da bu durumdan rahatsız. Tabi bireysel olarak vatandaşlar da alıyor fakat bu dövizin geniş bir kısmı iktidara yakın firmalara aktarılıyor. Bu ülke ekonomisine kumpastır. İktidar, ülke ekonomisine yönelik kumpas modelinden derhal vazgeçilmeli.” ifadelerini kullandı.

OHAL ile seçimliğe gidileceğine yönelik bir takım iddialar ortaya atılıyor diyen Usta, “Hiçbir şekilde vatandaşı tedirgin edecek söylemlere girilmemeli. Yastık altındaki dolarlara iktidarın göz dikmesi kabul edilebilir bir söylem değil. Panik ortamı çok tehlikeli bir noktaya götürür. Dövize müdahale ile dövizin ateşini almak mümkün değil. Artık olmayan modellerle değil ekonomi biliminin gerçeklerine uygun bir modelle devam edilmeli. Kumpas düzeninden bir an evvel vazgeçilmeli” diye konuştu.

İlgili Haberler