İYİ Partili Lütfü Türkkan aylar önce ayçiçeği uyarısı yapmıştı. Bağıra bağıra ayçiçeği krizi geldi.

İYİ Partili Lütfü Türkkan aylar önce ayçiçeği uyarısı yapmıştı. Bağıra bağıra ayçiçeği krizi geldi.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın, “Türkiye'de nisan ayından itibaren yağ kuyrukları oluşacak” dediği konuşma yeniden gündem oldu.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 2 ay önce TBMM’de söylediği “Nisan ayından itibaren yağ kuyruklarına hazır olun” dediği video yeniden gündeme geldi. Açıklamasının ardından sert şekilde eleştirilen Türkkan’ın haklılığı ortaya çıkmış oldu.

Öte yandan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan yine 2021 yılının Ocak ayında RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programına konuk olmuş yine uyarıda bulunmuştu.

Türkkan, ayçiçeği fiyatının artmasındaki nedenin tarımda sorun olmasından kaynaklandığını ve çözümün sübvansiyon olduğunu “Türkiye’de aslında genel bir olarak tarımda bir sıkıntımız var. Tarımda sübvansiyon yapılırken çiftçiye verilen o sübvansiyon paraları doğru yere verilmemiş paralar olarak değerlendiriliyor. Bütün dünyada, tarımda sübvansiyon çok ileri düzeydedir. Türkiye’de tarımda bir sübvansiyon verileceği zaman bütün iktidarlar çok cimri davranıyor. Oysa ki istediğiniz kadar demir, çelik, araba ve uzay teknolojisi üretin; bütün bunların içerisinde karnınız doymuyorsa o ürettiklerinizi kullanma imkanınız yok. Bütün dünya bunun farkında o yüzden önce doyabilecek ürünleri üretmeye yönelik hamleler yapıyorlar, en önemlisi de çiftçiye verilen sübvansiyon.” demişti.

‘Trakya’da ekilen ayçiçeği Türkiye’ye yetmiyor’

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yurt içinde ayçiçeği üretimini ve seneler içerisindeki değişimi konusunda “Ben Türkiye’de 25 senedir yağ sanayiciliği yapıyorum. İlk yağ fabrikasını herkes Trakya’da kurarken ben Kocaeli Dilovası’nda kurmuştum. Niye Dilovası? Trakya’da ekilen Türkiye’ye yetmiyor ki zaten büyük bir kısmını yağlı tohumların Trakya-Birlik alıyor ve bütün Türkiye’ye dağıtıyor. Size ne kadar düşecek? Çok az, hatta belki ucundan bile yetişemeyeceksiniz. 25 senedir Türkiye’deki fabrikamda tek kilo yerli ayçiçeği işlemedim o yüzden limana yakın yere kurdum. 2010’larda Trakya’da 53 fabrika vardı. Şimdi iki tane var. Hepsi kapandı.” görüşlerini aktarmıştı.

İlgili Haberler