İYİ Parti'nin kurmayları Yeniçağ'a konuştu! Kritik Afganistan mesajları...

İYİ Parti'nin kurmayları Yeniçağ'a konuştu! Kritik Afganistan mesajları...
Suriyeli ve Afgan göçünün Türk halkını tehdit ettiğine dikkat çeken İYİ Partili Çelik ''Gelecek bin yılda da Anadolu'da olmak istiyorsak, göç politikalarını gözden geçirmeliyiz'' uyarısını yaptı. İYİ Partili Erozan da ''İktidar ekonomik ve siyasi yönden zayıf. Pazarlık gücümüz yok'' dedi.

HALİL YATAR - YENİÇAĞ

İYİ Partili kurmaylar Türkiye''nin göç politikaları için AKP iktidarını uyardı. İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, göçmen tehdidinin görünenden büyük olduğunu vurguladı. Çelik,  "Kavimler göçü gibi. Bu göçler ulusal kimliğimizi baştan aşağı değiştirmeye yönelik bir saldırıdır. Anadolu''da bin yıldır yaşayan bir ulusu kaybetme tehdidiyle karşı karşıyayız. Derhal Suriye hükümetiyle görüşüp Suriyeliler peyder pey gönderilmeli, İran ile temasa geçilip Afgan göçü durdurulmalı. TBMM acilen toplanıp göç konusunda alınacak önlemi konuşmalı. Eğer gelecek bin yılda da Anadolu''da olmak istiyorsak, göç politikalarını gözden geçirmeliyiz, ulusal kimliğimize yönelik tehditleri boşa çıkarmalıyız" dedi.

Türkiye''nin dışarıdan göç alan ülke haline gelmesinin 2011 yılında Suriye''de başlayan iç savaşa müdahil olmasıyla başladığını anımsatan Çelik en yıkıcı faturayı Türkiye''nin ödediğini söyledi. Türkiye''nin Atatürk''ün belirlediği dış politikadan sapması nedeniyle göçler başta olmak üzere uluslararası politikada yanlış yaptığını söyleyen Behiç Çelik  "Bu yanlışın bedelini ödüyoruz hala. Dera''da başlayan  iç çatışmanın hemen ardından 100 bin kişilik bir Suriyeli göçmenden sonra iktidarın ''Biz Ensar, onlar göçmen'' açıklamasından sonra 5 milyon içeride 3 milyon da sınır dışında toplam 8 milyon Suriyeliye bakıyoruz. Yurt içinde 5 milyonu Suriyeli 3 milyonu da Iraklı, Afrikalı, Afgan olmak üzere 8 milyon göçmene bakıyoruz. Şimdi ise on binlerce Afgan göçmen tehdidiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.
İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Kamil Erozan da AKP iktidarının hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak çok zayıf olduğunu belirtti. Erozan, "Öyle ki Avrupa ile bırakın zıtlaşmayı pazarlık dahi yapacak bir siyasi irade dahi yok. Mesela ''Eyy Merkel'' diyebiliyor mu Erdoğan veya ''Açarım sınırları'' diye tepki gösterebiliyor mu? Müzakere pozisyonu dahi alamıyoruz. Öyle ki Avrupalılar biraz daha para verelim Afgan mültecileri de tut diyor. İktidar ekonomik açıdan o kadar zor durumdaki bu paraya dahi muhtaçlar" diye konuştu. Erozan, "AKP artık hem ülkede hem de uluslararası arenada güç kaybetmiş ve yıpranmış durumda. Eğer vatan millet sevgileri varsa bir an evvel seçime gitmeliler" ifadesini kullandı.

Suriye sınırını korumaktansa İran sınırını korumak daha kolay olduğunu söyleyen Erozan, "İran sınırından ülkemize giren Afganlar tüm Türkiye''ye dağılıyor. Gözaltına alındığında isim soy isim ve parmak izi alıp bırakıyoruz. Sonra bunlar çoban oluyor, meyve toplayıcısı oluyor ve bulması çok zor oluyor. Bu göçmenlerin nihai hedefine baktığınız zaman Türkiye''de kalmak değil Avrupa''ya gitmek. Amerika da kademeli olarak Afganistan''da kendisine yardım eden 18 bin Afganlıyı bölge ülkelerinden kendi ülkesine taşıyacak" dedi.

 

İlgili Haberler