İYİ Parti’den Tarım ve Orman Bakanı’na soru önergesi

İYİ Parti’den Tarım ve Orman Bakanı’na soru önergesi
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin cevaplaması isteğiyle soru önergesinde bulundu.

Türkkan, “Türkiye’de miktarı yaklaşık 300 milyon tonu bulan atık gübrelerin heba olmaması ve ekonomiye katkı sağlaması için Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma yapıyor mu?” dedi.

Türkiye’de çöpe atılan atıkların miktarı yaklaşık 300 milyon tonu buluyor. Bunların çok büyük bir kısmı heba oluyor. Ancak yürütülecek düzgün politikalar ve çalışmalar ile bu konuda ülkemize fayda sağlayacak sonuçlar elde edilebilir. Peki bu konuda ilgili Bakanlık ne yapıyor, durumun öneminin farkında mı? Bu soruların cevap bulması amacıyla konu TBMM gündemine taşındı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan durumun önemine dikkat çekerek Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin cevaplaması isteğiyle soru önergesi verdi. 

Önergesinde;

“Türkiye’de atık gübrelerin miktarı yaklaşık 300 milyon tonu bulmakta, bunların yüzde 70’i heba olmaktadır.” diyen Türkkan, ekonomiye katkı sağlaması açısından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyeleri ya da belediyeler ile ortak çalışma yaparak atık gübrelerin toplanması, dinlendirilmesi, vb. çalışmalar ile ülkemizde zarar görmüş toprakların kimyevi gübrelerle tekrar kazanılmasının önem taşıdığını ifade etti.  Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda bir takım toplantılar yapıldığına da önergesinde yer veren Türkkan, bu çalışmaların akıbetinin ne olduğu konusunda Bakan’dan kamuoyunu aydınlatmasını istedi.  

BAKANLIK ZARAR GÖRMÜŞ TOPRAKLARIN YENİDEN KAZANILMASI İÇİN BU ÇALIŞMANIN ÖNEMİNİN FARKINDA MI?

İşte Türkkan’ın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye yönelttiği sorular:

1-Türkiye’de miktarı yaklaşık 300 milyon tonu bulan atık gübrelerin heba olmaması ve   ekonomiye katkı sağlaması açısından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar bulunmakta mıdır, bu çalışmalar nelerdir?  
2-Ülkemizde zarar görmüş toprakların kimyevi gübrelerle tekrar kazanılması ve değerlendirilmesi için Büyükşehir Belediyeleri ya da belediyeler ile yapılan ya da yapılması düşünülen çalışmalar bulunmakta mıdır, Bakanlık programı dahilinde bu yönde hangi çalışmaları yürütülmektedir, bu çalışmaların sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
3-Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde söz konusu projelerin hayata geçirilmesi konusunda kaç toplantı yapılmıştır, bu toplantıların sonuçlarında hangi kararlar alınmış, Bakanlık programına hangi çalışmalar dahil edilmiştir, bunlar ne zaman hayata geçirilecektir?

İlgili Haberler