İyidil'in beraat kararı için temyiz başvurusu

İyidil'in beraat kararı için temyiz başvurusu
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, eski korgeneral Metin İyidil hakkında istinaf mahkemesinin verdiği beraat kararının bozulmasını istedi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davada, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nce verilen beraat kararının, usul ve esastan bozulması talebiyle temyiz başvurusunda bulundu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Osman Turan Şahin, temyiz dilekçesini, Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ne iletilmek üzere daireye verdi.

Dilekçede, İyidil’in olay tarihinde korgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olduğu ve darbecilerin hazırladığı atama listelerinde kendisine ilişkin ”K.K.K Emrine” yazdığı belirtildi.

Darbe sanığı eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün kasasında MİT’in Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği “Çok Gizli Kişiye Özel” ibareli yazıda “İyidil’in Paralel Devlet Yapılanması mensubu olduğu”na dair tespitler bulunduğu ifade edildi.

Dilekçede İyidil’in, “darbe girişiminin saatinin öne alınması karşısında, darbe hazırlığı yapan tüm üst rütbeli FETÖ/PDY mensupları gibi şaşkınlık geçirerek, darbeye teşebbüs eylemlerinin sonuca ulaşmasını sağlayamadığı, bunun belirtilerinin ortaya çıkması üzerine kendisinin darbe karşıtı olduğunu gösterecek faaliyetler ve davranışlar sergilemeye çalıştığı” iddia edildi.

“Dairenin, duruşma açarak bir kısmı sanığın lehine, bir kısmı aleyhine tanık beyanları arasındaki çelişkiyi gidermesi, bu yapılamıyorsa hangi beyanlara niye üstünlük tanındığını karar yerinde tartışarak, sanığın hukuki durumunu tayin etmesi gerektiği” savunulan dilekçede, dosya üzerinden yapılan değerlendirme, eksik araştırma, hatalı kabul ve gerekçeyle sanık hakkında beraat kararı verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi.

BARUTCU HAKKINDAKİ BERAAT KARARININ DA BOZULMASI İSTENDİ

Savcı, dilekçesinde İyidil ile yargılandığı davada beraatine karar verilen ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nce de beraat kararında isabetsizlik görülmeyen dönemin eski EDOK Okullar Komutanı Korgeneral Abdullah Barutcu’ya ilişkin kararı da temyize taşıdı.

Dilekçede, Barutcu’nun “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan mahkumiyeti gerektiği ifade edilerek, hatalı kabul ve gerekçeyle ilk derece mahkemesince verilen beraat kararına yönelik istinaf başvurusunun esastan reddinin usul ve yasaya aykırı olduğu savunuldu.

İlgili Haberler