ABD'nin en büyük bankası JPMorgan ve Disney, Rusya'daki tüm faaliyetlerini durduruyor

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan ve Disney, Rusya'daki tüm faaliyetlerini durduruyor
Rusya, Ukrayna'daki işgalini sürdürmeye devam ederken Batı ülkeleri, Rusya'ya ve Rus vatandaşlara ağır yaptırımlar uygulamayı sürdürüyor. Bu yazımızda şu ana kadar Rusya'ya yaptırım uygulayan şirketleri ve kuruluşları bir araya getirdik.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre, 23 Şubat’ı 24 Şubat’a bağlayan gece Rusya, Ukrayna sınırları içine girerek bir ‘operasyon’ başlattı. Batının işgal olarak tanımladığı, Rusya’nınsa kendi güvenliğini sağlamak için yapmak zorunda olduğunu söylediği bu savaşın başlamasının üzerinden günler geçti. Geçtiğimiz günler, dünya gündemi için fazlasıyla yoğundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya harekâtı, Batı ülkelerden büyük tepkiyle karşılaşırken Rusya’nın tepkilere rağmen geri çekilmemesi üzerine yaptırımlar başladı. Rus yönetimini ve Rus vatandaşları her alanda kısıtlayan yaptırımlar, özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkeler, ABD ve Kanadalı şirketler tarafından uygulandı. Peki, şu ana kadar Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketler ve kuruluşlar hangileriydi?

ABD''nin en büyük bankalarından JPMorgan ve Disney de Rusya''daki faaliyetlerini durduracaklarını açıkladılar.

Rusya''ya karşı sayısız şirketin yaptırım kararları devam ederken listenin en yeni üyeleri ABD''nin en büyük bankalarından biri olan JPMorgan ve Disney oldu. JPMorgan, Rusya''daki tüm operasyonlarını sonlandıracağını duyururken Disney ise durdurduğu film gösterimlerinin ardından şimdi de ülkedeki tüm faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Durdurulacak faaliyetlere içerik ve ürün lisansı, Disney Cruise Line aktiviteleri, National Geographic dergisi ve turları, yerel içerik prodüksiyonları ile kanalların dahil olduğunun belirtildiği açıklamada, kimi faaliyetlerin devam eden sözleşmeler sebebiyle zaman alabileceği bildirildi.

Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu

8 Mart 2022 tarihi itibarıyla Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi unvanının yeni sahibi oldu. Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai''nin verilerine göre, Rusya 22 Şubat''tan itibaren 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kaldı. Bu yaptırımlarla Rusya’ya uygulanan yaptırımların toplam sayısı 5 bin 530''u aştı. 

Rusya bu sayıyla, 3 bin 616 yaptırımın uygulandığı İran''ı, 2 bin 608 yaptırıma maruz kalan Suriye''yi ve 2 bin 77 yaptırımın uygulandığı Kuzey Kore''yi geride bıraktı.