Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazan’ın kaçıncı günü?

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazan’ın kaçıncı günü?
On bir ayın sultanı Ramazan 2020 yılında 24 Nisan tarihinde başladı. Oruç ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar ise 2020 yılı Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazan’ın kaçıncı günü? sorularının cevaplarını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvime göre, 2020 Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğu belli oldu.

Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar, mübarek gece Kadir gecesinin ne zaman olduğu sorusunu merak ediyor. Nisan ve Mayıs ayları arasında idrak edilen 2020 yılındaki Kadir Gecesinin hangi gün olduğu belli oldu.

KADİR GECESİ NE ZAMAN? 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvime göre, Kadir Gecesi 2020 yılında 19 Mayıs Salı gününe denk geliyor.

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Kadr sûresinde verilen bilgiler, Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân 44/3-4) indirildiğine dair âyetlerle birlikte ele alındığında Kadir gecesinin ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkar. Bu gecenin daha çok ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tesbitiyle ilgili bazı ipuçları vermektedir. Bu hususta sahâbeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıkıyorsa da (Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 179-180, “Ṣıyâm”, 220-221; Ebû Dâvûd, “Şehru Ramażân”, 2, 6; Tirmizî, “Ṣavm”, 72) bu rivayetler ihtilâflı olduğundan kesinlik ifade etmemektedir.
Bazı nakillerde Hz. Peygamber’in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahâbînin Resûlullah’a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı, daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilir (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 4; Müslim, “Ṣıyâm”, 217; Dârimî, “Ṣavm”, 56).