Kahraman askerden hayat bilgisi dersleri

Kahraman askerden hayat bilgisi dersleri
E. SAT Komando Albay Ali Türkşen, Kardak kahramanlığından Silivri Cezaevi hücrelerine kadar uç çeşitlilikler barındıran hayat tecrübelerini "Asla Vazgeçme Asla" adıyla kitaplaştırdı.

"55 yıllık yaşamıma, gazetelere manşet olacak kahramanlık hikayelerini de, teröristlik iftiralarını da sığdırdım" diyen Türkşen''in "Emekli Bir SAT Komandosunun Olağandışı Hayat Hikayesi" alt başlıklı çalışması bir yönüyle de faydalanmayı başarabilecekler için adeta bir hayat bilgisi kitabı. Cezaevindeyken izlediği bir Tv programında tavsiye edilen mutluluğun 21 maddelik anayasası, her ne kadar bunların hayattaki geçerliliğini eleştirse de bir anlamda Ali Türkşen''e bu kitabı yazması hususunda ilhan kaynağı olmuş gibi görünüyor. Zaten kendisi de kitabın sonunda "Elli beş yaşa 55 maddelik ''Asla Vazgeçme Asla'' özsaygı yasası"nı paylaşırken şu açıklamayı yapma mecburiyeti hissediyor:

"İşte bu da hayatın size biraz da şakacı tarafıyla gösterdiği alaycı yüzüdür. Kitabın başında 21 maddede hayat dersi, mutluluk formülü verilişini bir tür yererken, sonunda bakmışsınız bir liste de siz hazırlayıvermişsiniz. Liste hazırlamak kolaydır. Önemli olan yaptığınız listedeki tavsiyelerin ''Nasıl?'' sorusuna cevap bulabilmesidir. 55 maddelik tavsiyelerimin cevapları kitabın içindeki bölümlerdedir."

Türkşen, kitabıyla ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:

Asla vazgeçmemek, hayatımın ilk 21 yılında bilinçsizce uyguladığım, SAT Komando kursu ve sonrasındaysa hayatımın kalanına yön veren anlayışın bir özeti. Asla vazgeçmemek; belirlediğim hayat hedeflerine ulaşabilme uğrunda karşıma çıkan tüm engelleri aşabilmeyi, zorluklarla mücadeleyi, sorunlara çözüm üretmeyi, sonunda da başarmayı temsil ediyor. Özünde bu kitap basit bir yol hikâyesidir. Kendi yolculuğumu sizlerle paylaşabilmek benim için büyük bir onur. Biliyorum ki; ideallerim uğrunda her gün, her dakika, her an heyecanla ve tutkuyla yol almaya devam ediyorum. Bu yolculuğun ömrümün son anına kadar bitmeyeceğini de biliyorum. Türkiye''de yaşamın tüm güçlüklerine karşın elinizdeki kitapla, sizlerin de kendi hayat yolculuğunuzda çözümler bulabilmenizi, geriye dönüp baktığınızda gurur duyacağınız, onur dolu bir yaşam sürdürebilmenizi, ideallerinizden asla ama asla vazgeçmemenizi, karanlığa küfredeceğinize bir mum yakmanızı istedim."

Kitaptaki önemli konu başlıklarından bazıları da şöyle:

*Geçmişinizi gömün *Başarısızlık başarıdan daha iyi bir öğretmendir *"Bizi öldürmeyen güçlendirir" *Büyük dertlerden büyük kazançlara *Başarı her gün yaptığınız ısrarlı tekrarlarla elde edilir         *Zihninizde kazandığınızda çoktan kazanmışsınız demektir  *Vazgeçme virüsünün zihninize girmesine izin vermeyin *Siz kimin hayatını yaşıyorsunuz? *Ya bir yol bul, ya da bir daha dene *"Asla yapamam" yerine "En iyi nasıl yapabilirim?" *"Ne pahasına olursa olsun evlenin" *Kendi özsaygı yasalarınızı yazın *Kulağınızı tıkamayı öğrenin *Sınırınızı koyduğunuz yer kadarsınız *Ruhunuzu besleyecek vasıtalar bulun *Önce yola çıkmak lazım *Farklı kültürlerin size katacaklarını almaya çalışın *Sen üretmezsen, üretenin eline mahkûm kalırsın *Asla vazgeçmemenin zarar verdiği yerde vazgeçmemek aptallıktır *Farklı yaş grupları farklı bakış açıları kazandırır *Yeni yerler yeni hayatlar, yeni hayatlar da yeni siz demektir *Olmaz dediğin ne varsa hepsi olur *Herkes yüreği kadar korkar *Fazlalıklarınızı attıkça yükselirsiniz *Stres altında da olağan mesainizi bozmayın *Ölmekle hapse girmek arasındaki fark *Yavaşladığınızda olacaklar *"Neye katlandığın değil, nasıl katlandığın önemlidir" *Yaşlanmak mı ihtiyarlamak mı?

Kırmızı Kedi Yayınevi Tel:(0212) 244 89 82

**

Özgürlük getiren müdafaa

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Top. Kd. Ütğm. rütbesiyle Türk Mukavemet Teşkilatı''nın Magosa Mücahit Tabur Komutanı olan E. Kur. Kd. Alb. Oğuz Kalelioğlu''nun "Gazimagosa Savunması" adlı kitabı harekatın pek fazla konuşulmayan önemli bir bölümünü gözler önüne seriyor. Kalelioğlu, Türk Ordusu''nun Girne''den çıkarma yapmasının ardından Magosa halkı ile birlikte aç, susuz ve cephanesiz, Türk Barış Kuvvetleri Magosa''ya gelinceye kadar bir ay Magosa''yı savunmuş,  düşmanın en güçlü tugayını Magosa''da meşgul ederek çıkarma bölgesine düşmanın takviyesini önlemiş ayrıca, bütün olumsuz şartlara rağmen, limana taarruz ederek Magosa limanını ele geçirmiştir. Bu harekât Türk ordusunun eşsiz kahramanlığını, üstün muharebe gücünü, Türk Subayının ve Astsubayının sevk idare kudretini ve fedakârlığını, Mehmetçiğin destansı savaşma azmini yansıttığı gibi, Kıbrıs Türkü''nün Hürriyet aşkını ve bağrından çıkardığı mücahidinin kahramanlığını da bütün dünyaya ispat etmiştir.

Kalelioğlu, kitabı yazma amacını da şöyle açıklıyor: "Bugünün ve yarının komutanlarına yaşanan muharebelerden dersler çıkarmalarını sağlamak, diğer yandan; kamuoyunu ve bilhassa Yunanistan''la ilişkilerde bulunan ve karar verme yetkisinde olanlara ve yarının idarecileri olacak gençlerimize, Yunan''nın ve Kıbrıs Rum''unun gerçek durumunu tanıtmaktır. Çünkü muharebede gerçek niyetler açığa çıkar. Tarihteki olayları iyi inceleyip, analiz edenler geleceği gayet berrak görebilirler."

Biyografi Net Yayınları Tel:(0542) 235 72 49

***

HAFTANIN KİTABI

80 öncesine bir yolculuk

Ayşe İlker''in kaleme aldığı "Bir Başka Sevda"daki hikâyeler; insanların evlerinden çıkamadığı zamanların, 1980 öncesi günlerin ve tam da Türkiye''nin bir dönüşüme sürüklendiği bıçak sırtı olayların anlatıldığı gerçekliğe ve yaşanmışlığa dayanıyor. Derinde ülke üzerinde oynanan oyunları görme çabasıyla yoğrulan ve gündelik ilişkilerde, aile bağlarını, arkadaşlık ve dostlukları ele alan, mahallenin ve sokağın soluk alış verişlerini duyuran hikâyeler çoğunluğu. Yazarın, üniversite öğrenciliği yıllarından itibaren işleyen kalemi, ilk öğretmenlik tecrübeleriyle daha da işler hale geliyor ve umudunu hiç tüketmeyen bir Türkçe sevdasıyla, Türk dünyasına kapıların ilk aralandığı o sihirli günlerin aydınlığıyla işlemeye devam ediyor. İlk çalışmalar da olsa, Ayşe İlker''in gençlik döneminin sancılarıyla, olup biteni tahlil etme çabasıyla olgunlaşmış hikâyeler olarak çıkıyor karşımıza. İlk baskısı 1987 yılında Kültür Bakanlığınca yapılan ve on bin adet basılan "Bir Başka Sevda"daki hikâyeler, Milli Eğitim Bakanlığı ve özel yayınevlerinin ders kitaplarında "konu metni" olarak da işlenmiştir. Ömür Törpüsü, Bir Şekerli Bir Ispanaklı ve Çiçek ve Umut hikâyeleri ilkokul ve ortaokul Türkçe kitaplarında yer almıştır.

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

Din ama hangi din?

Araştırmacı yazar Burak Kılıçaslan yeni kitabı "Ata Dini''ne Karşı İslam Devrimi"nde farlı mesajlar veriyor:

"Şirke bulaşmış bir topluma Peygamber olarak gönderilen her Peygamber, isyan bayrağı açmış ve bozuk düzene karşı, Allah''ın direktifleri doğrultusunda, bir devrim gerçekleştirmiştir.Bu gelenek. Firavun karşısında Musa ile Ebu Cehil karşısında ise Muhammed ile temsil edilmiştir! Bu, toplumun bozuk düzenine karşı açılan bir isyan bayrağıdır! İsyankârlar da toplum tarafından kabul görmezler. Tıpkı Peygamberler gibi."

 

Togan Yayınları Tel:(0212) 542 02 98

***

KÜTÜPHANEMDEN

Kıbrıs Türk''ünün direnişine tanıklık etti

Siyasal Bilgiler''de bir öğrenci iken gelecekte girmeyi düşündüğü diplomasi mesleğini yakından ilgilendiren kitaplara merak saran Emekli Büyükelçi Ercüment Yavuzalp o yıllarda bir karar alır. Diplomat olmaya hevesli bir öğrenci olan Ercüment Yavuzalap, "Eğer dışişleri mesleğine girebilir ve büyükelçiliğe yükselebilirsem ben de kitablarını okuduğum büyükelçiler gibi anılarımı yazacağım" der.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığına girip meslekte belli bir tecrübe edindikten sonra, uluslararası ilişkilerimizde görev alan kişilerin yaşadıkları, içinde aktif bir şekilde rol aldıkları olayları anılar şeklinde kaleme almanın, öğrencilik yıllarındaki tahminlerinin de ötesinde önem taşıyan bir hizmet olduğuna kanaat getiren Yavuzalp yazmak için harekete geçer. İlk olarak Başbakan Adnan Menderes''in özel kalem müdürlüğünü yaptığı 27 Mayıs öncesi 15 aylık dönemi kaleme alır.

Ercüment Yavuzalp''in bugün bahsetmek istediğim ikinci kitabı "Kıbrıs Yangınında Büyükelçilik" 1993 yılında Bilgi Yayınevi tarafından yayınlanmış. 1967 yılının başından 1970 yılının sonuna kadar 4 yıl Kıbrıs''ta Büyükelçi olarak Türkiye''yi temsil eden Yavuzalp, milli Kıbrıs davamızın en sıkıntılı dönemlerinden birine ışık tutan eserini şu sözlerle takdim ediyor:

"Ada''daki kan ve zulüm döneminin 4 yılını Kıbrıs Türkü ile yaşadım. Görmeden tasavvuru mümkün olmayan sıkıntı ve eziyetlere rağmen Kıbrıs Türkünün varlığını nasıl bir özveri ve kararlılıkla savunduğunun yakın tanığı oldum. Kıbrıs''ta soydaşlarımızın verdiği bu mücadele, Türklük tarihinde şanlı bir gurur sayfasıdır."

                                                                                                  (Ahmet Yabuloğlu)