Kanal İstanbul'un hukuki statüsü ortaya çıktı!

Kanal İstanbul'un hukuki statüsü ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın proje' dediği Kanal İstanbul'un hukuki statüsü ortaya çıktı. İYİ Partili Erozan'ın soru önergesine verilen cevaba göre Kanal İstanbul hukuken 'iç suyolu' statüsünde olacak.

Kanal İstanbul'un statüsünün ne olacağına dair Meclis'e soru önergesi veren İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'dan aldığı cevabı sosyal medya hesabından paylaştı. 

Erozan'ın soru önergesini yanıtlayan Turhan, Kanal İstanbul'un 'uluslararası ulaşıma açık' olacağını, ancak geçiş rejiminin 'iç suyolu' olması nedeniyle Türkiye'nin yetkisinde kalacağını kaydetti.

Turhan, soru önergesine yanıtında, "Uluslararası ulaşıma açık bir iç suyolu olarak planlanan Kanal İstanbul Projesi'nin geçiş rejiminin, uluslararası hukuk temelinde Türkiye'nin kendi iç hukukuyla düzenlenebilmesi ve Türkiye'nin bir iç suyolu olması hasebiyle buradaki geçiş koşullarının belirlenmesi, ülkemizin münhasır yetkisinde bulunmaktadır" dedi.

Turhan, Kanal İstanbul'dan tanker, konteyner, yolcu ve ticaret gemilerinin geçiş yapacağını da kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

"Kanal İstanbul'dan tanker, konteyner, yolcu vb ticari gemilerin geçmesi öngörülmektedir. Geçişine izin verilecek gemi tip ve sınıflarına göre alınacak ücretlendirme işlemleri hakkındaki çalışmalar ile seyir emniyetine yönelik teknik ve idari çalışmalar da devam etmektedir."

erozan.jpg

 

İlgili Haberler