Kimin yalan söylediği ortaya çıktı, İşte haritalar

Kimin yalan söylediği ortaya çıktı, İşte haritalar
İstanbul'da dün akşam saatlerinde şiddetini artıran kar yağışı, hayatı felç etti. Yollarda çok sayıda vatandaş mahsur kalırken, araçlar kar nedeniyle hareket edemedi. Bazı bölgelerde ise uzun araç kuyrukları oluştu.

Kar, çileye dönüşürken dün akşam vatandaşların TEM otoyolundaki bekleyişi saatler sürdü. Özellikle Mahmutbey Gişeleri bölgesinde yoğunlaşan trafik, karın etkisini artırmasıyla tamamen durdu.

Yolların tıkanması, tuzlama çalışmaları ve uzun kuyruklar polemiğe de neden oldu.

Bazı isimler sosyal medyada yaptıkları paylaşımla İstanbul Büyükşehir Belediyesi''ni suçlarken, bir kısım kullanıcı ise uzun araç trafiğinin oluştuğu yerlerde sorumluluğun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü''nde olduğunu belirtti.

Odatv’den Hakan Erol’ın yazısına göre, Odatv konuyu araştırırken, İstanbul''un yol ağı sorumluluk dağılımı haritasına ulaştı.

Odatv''ye konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ise 36 saattir alanda olduğu söylerken, "onlar, bizler" diye bir ayrım olmadığının altını çizdi. Arif Gürkan Alpay, önce kendi alanlarına hızlı müdahaleler yaptıklarını daha sonra da ayrım gözetmeksizin her noktaya destek çıkmaya çalıştıklarını vurguladı.

İBB SORUMLULUK ALANINI TEMİZLEDİ

Öte yandan, İBB kendi sorumluluk alanını tamamıyla temizledi. İBB''nin yayınladığı haritalara ve açıklamalara göre, tüm yollar kardan temizlenerek trafiğe açıldı. İBB''nin açıklamasından sonra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından, "Değerli İstanbullular, Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların, ilimize giriş kısıtlaması kaldırılmıştır" paylaşımında bulundu.

İşte İstanbul yol ağı sorumluluk dağılımı:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin sorumlu yol ağı şöyle:

 

 

Haritaya göre, kırmızı çizgi ile gösterilen Çayırova''dan Büyükçekmeye''ye kadar olan D100 hattı, İBB sorumluluğunda bulunuyor.

Yine mavi renkte gösterilen ana arter yollar da İBB''nin sorumluluk alanına giriyor.

KARAYOLLARI''NIN SORUMLULUK ALANI

Karayolları Genel Müdürlüğü''nün sorumlu yol ağı şu şekilde:

Çift yeşil çizgi ile gösterilen Çayırova''dan Büyükçekmece''ye kadar olan D100 hattı İBB sorumluluğunda bulunurken, diğer renklerle işaretlenmiş il yolları ve otoyollar ise Karayolları Genel Müdürlüğü ile ICA ve KMO sorumluluğunda bulunuyor.

DİĞER YOL AĞI

İşte ICA (Kuzey Çevre Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü İşletmesi) ve KMO (Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi) sorumlu yol ağı:

Söz konusu haritaya göre, sarı renkli yollar ICA sorumluluğunda bulunuyor.

Yine haritaya göre, yeşil ve kırmızı renkteki yollar ise KMO sorumluluğunda bulunuyor.

"KAÇIŞ YOK"

Odatv''ye konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ise yaşanan süreci anlattı.

Arif Gürkan Alpay, "Bir sorumluluk sahası haritası var tabii. Çünkü, orası sadece kış şartlarıyla mücadele için değil, hem bakım-onarım-yapım, hem de oradaki bazı gerekliliklerle ilgili bir harita var" derken, "Karayolları ile vatandaşa hizmet noktasında ortaklaşa işler yapıyoruz ama onlar bizden izin, biz de onlardan izin almak zorundayız, o bölgelerle ilgili. Bu işte ne onlar sahadaki ekipler olarak ''burası sizindir, bizimdir" anlayışıyla, ne de biz aynı tavırla olaya bakmıyoruz. Ama tabii ki şöyle bir durum oluyor; ekip konuşlandırıyorsunuz, bu ekibi konuşlandırırken kendi sorumluluk sahanıza önce konuşlandırıyorsunuz. Sonra diyorsunuz ki, bu bizim yükümlülük alanlarımıza hızlıca müdahale yapalım, sonrasında da bir sıkıntı görürsek, diğer taraflara yönlendirelim. Şu anda da yaptığımız şey tam olarak bu" diye belirtti.

"Karayolları Genel Müdürlüğü''nün sahasına giriyor D-6 sorumluluğu" diyen Arif Gürkan Alpay, "Hem Birinci Köprü hem de İkinci Köprü Karayolları''na ait. Üçüncü Köprü ise paralı yola giriyor. D-100 dediğimiz E-5 yolu da Büyükçekmece Mimar Sinan''dan başlar, ki bunun da batı tarafı Silivri''ye kadar Karayolları''nındır, oradan Birinci Boğaz Köprüsü''ne kadar gelir, ondan sonra da devam eder, diğer kısım, bütün ana yollar, sahil yolu Büyükşehir''in hizmet sahasındadır" dedi.

Herkesin bu kara hazırlıklı olduğunu belirten Arif Gürkan Alpay, "Ama bu yıl gelen karın miktarı, süresi, dökme süresi çok kritikti. 7 saat boyunca, özellikle İstanbul''un geneline, öyle bir yağış bıraktı ki ve 6-7 saat sürünce böyle bir tablo ortaya çıktı" dedi.

Arif Gürkan Alpay, "Kar 15:00''da başladı, sonra Valilik açıklama yaptı. Dolayısıyla iş çıkış saati olmuş oldu, herkesin de sokakta olduğu bir saatti. Tabii, İstanbul''un can damarlarıdır TEM. Yani E-6 yolundaki bir zaafiyet her tarafı vuruyor. Tabii tek başına sorumluluk burada değil, dediğim gibi karın şiddeti, yağış miktarı var önce... TEM kapandı, evet, ağırlık başka yöne kaydı, orada da E-5''te kapanma yaşandı, ancak zaten kaçış yok. Dolayısıyla hepsi birbirine zincirleme bağlı" diye de ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bugün yaptığı açıklamada, "İBB olarak TEM, Mahmutbey bize ait değil demeden katkı sunmaya aynı şekilde karayolları olsun diğer kuruluşların bize sunduğu katkılarla mümkün olduğu kadar sıkıntıyı en aza indirme çabası olmuştur" demişti.

İlgili Haberler