Bu sene fındık da yiyemeyeceğiz. Fiyatları uçuşa geçirecek gelişme

Bu sene fındık da yiyemeyeceğiz. Fiyatları uçuşa geçirecek gelişme
Mevsimlerin değişmesi nedeniyle gündüz sıcaklıkların olması ancak gece havanın soğuk olması nedeniyle fındıkta rekolte kaybı arttı. Durumun fındık fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Karadeniz bölgesinde yaşanan sıcaklıklar fındık üreticisini düşündürüyor. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Mevsimlerin dengesi değişti; gece hava hala soğuk. Bu sene fındıkta yüzde 40 oranında bir rekolte kaybı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya fındık üretim merkezi Türkiye''de ağaçlar, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi ve küresel ısınmanın etkisiyle yeşerip döllenemedi. İklim değişikliğinin olumsuz etkilediği bölgede bahar aylarında bile hava sıcaklarının eksili derecelere düşmesiyle oluşan dondan etkilen fındıkta rekolte kaybı yaşandı. Bölge illerindeki zarar ve rekolte kaybının tespitine yönelik çalışma başlatıldı. Rekolte kaybı, ağustos ayında hasada başlayacak üreticiyi endişelendirdi.

‘YÜZDE 40 REKOLTE KAYBI BEKLİYORUZ’
Samsun Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, küresel ısınmanın mevsimlerin dengesini değiştirdiğini söyleyerek “Trabzon, Giresun, Ordu ve Adapazarı gibi önemli fındık üretim kentlerinin oda başkanlarıyla irtibat halindeyiz. Aynı sıkıntı oralarda da var. Mevsimlerin dengesi değişti; gece havalar hala soğuk. Bu sene fındıkta yüzde 40 oranında bir rekolte kaybı bekliyoruz” dedi. Durumun fındık fiyatlarında artışa neden olabileceği öğrenildi.

İlgili Haberler