Karpuz'da büyük hile! İşte ayırt etmenin yolu...

Karpuz'da büyük hile!  İşte ayırt etmenin yolu...
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz kabak aşısı nedeniyle damağımızda alıştığımızdan çok uzak bir tat bırakıyor. Daha dayanıklı olması ve yüksek verim almak için yapılan bu karpuz hilesi karpuz tutkunları için büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Peki kabak aşısı yapılan karpuzları ayırt etmek için neye dikkat etmek gerekiyor

Aydın'da sezonun ilk karpuzları tezgahlardaki yerini almaya başladı. Bazı üreticiler, yüksek verim elde edip, dayanıklılık sağlamak için karpuza kabak aşısı yapıyor. Aydın'da 14 yıldır karpuz satarak geçimini sağlayan Ergün Akar (52), kabak aşılı karpuzu ayırt etmenin inceliklerini anlattı. 

Adana, Mersin ve Antalya karpuzundan sonra Aydın ve ilçelerinde üretilen karpuzlar da tüketicilerin en çok tercih ettiği meyve haline geldi. Ancak, piyasadaki karpuzların yüzde 80'inin kabak köküne aşılama yapılarak üretilmesi kalite ve tadını etkiledi. 

Aydın'da 14 yıldır karpuz satarak geçimini sağlayan Ergün Akar (52), kabak karpuzu ayırt etmenin inceliklerini şöyle anlattı: 

"Kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için tercih ediyor. " 

"Çekirdekli karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdekli karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabilir." 

Akar, şu an piyasada kabak karpuzun kalitesine göre kilosunun 1 lira ile 1,50 lira, çekirdek karpuzun ise 2 ile 2,5 lira arasında satıldığını söyledi. 

 

 

 

İlgili Haberler