Kart borçlarını takla attıran yandı 'Kredi kartı kullanan herkes ödemek zorunda'

Kart borçlarını takla attıran yandı 'Kredi kartı kullanan herkes ödemek zorunda'
Borcu borç ile kapatıp kartlar arasında takla attıran vatandaş yandı. Kredi kartı kullanan herkes ödemek zorunda kalacak.

Bankacılık işlemlerinde uygulanan faiz oranları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı politika faizine göre belirlenecek. Uzmanlar, 250 baz puanlık artış kararı beklerken, bu kararın alınması halinde kredi kartı akdi faizlerinin hangi seviyeye yükseleceği netleşecek.

Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştiren TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı.

1 Kasım tarihi itibarıyla kart işlemleri için 3.71 olarak uygulanan kredi kartı faizleri, KMH ve nakit avans işlemlerinde ise 4.47 seviyesine yükselmişti.

Merkez Bankası'nın 23 Kasım 2023 tarihli PPK toplantısında açıklayacağı yeni karar, kart borcu olanların belini iyice bükecek.

HERKES ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

0x0-zamli-emekli-maasi-ne-zaman-yatar-2023-temmuz-emekli-zammi-belli-oldu-ssk-bag-kur-zamli-emekli-maaslari-odeme-1688758977313.jpg

BSMV ve KKDF kesintileri de dahil edildiğinde kart ile alışveriş yapmak ve borç biriktirmek vatandaşları borç sarmalının içine çekerken yarın Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararı 1 Aralık tarihi itibarıyla geçerli olacak ve ekstre döneminde ödenmeyen tüm borç tutarlarına uygulanmaya başlayacak.

YENİ ORAN 1 ARALIK İTİBARIYLA GEÇERLİ OLACAK

0x0-son-dakika-bakan-bilgin-bugun-acikliyor-en-dusuk-emekli-maasi-ne-kadar-olacak-iste-emekli-ve-memur-temmuz-zamm-1651382999520.jpg

Beklentilerin gerçekleşmesi halinde politika faizleri yüzde 37.5 seviyesine yükselecek ve kredi kartı akdi faizleri ise 3,93 olarak belirlenecek.

Bankalar, aynı zamanda KMH ve nakit avans işlemleri için uyguladıkları faizi de 1 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere 4,69'a yükseltmek durumunda kalacak.

Dünyanın dev finans kuruluşları, alınacak faiz kararının aynı şekilde Aralık ayında da uygulanacağına dikkat çekerken, herhangi bir sürpriz yaşanmaması halinde Türkiye, 2023 yılını yüzde 40 seviyelerindeki politika faizi ile tamamlamış olacak.

KARTLAR ARASI TAKLA ATTIRAN YANDI

Kredi kartlarında yapılan harcama, taksitlendirilmemesi halinde gelecek ekstre döneminin son ödeme tarihi itibariyla tamamlanmak zorunda. Bu tarihte tüm borcu ödemeyen kullanıcılar, kart limitine göre belirlenen yüzde 40 veya yüzde 20 oranındaki borcun asgarisi ödeyerek, kalan borç miktarını gelecek aya devredebiliyor.

Halk arasında borcu borç ile kapatarak kartlar arası 'takla attırma' olarak bilinen bu yöntemin yüksek faiz oranları altında uygulanması vatandaş için kabusa dönüşecek.

BORCUN ASGARİSİNİ ÖDEMEK YETMEYECEK

0x0-asgari-ucret-2023-temmuzda-ne-kadar-olacak-net-ve-brut-ilk-tahminler-yeni-asgari-ucret-zammi-ne-zaman-aciklana-1686558344071.jpg

Uzmanlara göre mevcut yüksek faiz oranları karşısında kredi kartı için faiz borcu ödememenin tek yolu, yapılan harcamayı takip eden ekstre döneminde tüm borcu ödemekten geçiyor.

Örneğin 15 bin lira limitli bir karttan, taksitlendirme yapmadan 4 bin lira harcayan bir vatandaş, arzu etmesi halinde gelecek ay yalnızca bin lira ödeme yaparak herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmamakta.

Ancak 4 bin liralık borcun yalnızca bin liralık kısmının ödenmesi halinde geriye kalan 3 bin liralık borç, bir ay süre ile kredi kartı akdi faizi ile çarpılacak ve gelecek ayki ekstreye yansıtılacak.

Faiz oranlarının yüksek oluşu ise yalnızca asgari ödeme yaparak borcun kapatılma şansını sıfıra indirmekte. Ekonomistler, kredi kartı kullanıcılarına bir an önce limitlerini kapatma çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.