5 bine yakın eczane kapısına kilit vuracak

5 bine yakın eczane kapısına kilit vuracak
İlaç fiyatlarının eczanelerin kâr oranını düşürdüğünü açıklayan TEB Genel Sekreteri Kızılay, 5 bin eczanenin aylık bin 500 lira kazandığını ve önlem alınmazsa bunların kapanacağını söyledi

Antalya Eczacı Odası tarafından bilimsel eczacılığın 175’inci yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “İlaç Geri Ödeme Politikaları ve Meslek Hakkı” konulu toplantı Antalya Grida City Otel’de yapıldı. Burada konuşan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, Türkiye’de 4 bin 900 eczanenin vergi sonrası kârının aylık bin 500 lira olduğunu ve önlem alınmazsa bunların kapanacağını söyledi. Yeni düzenlenecek ilaç fiyat kararnamesinde eczacı karlılığının artırılmasını istediklerini belirten Kızılay, şu anda eczacıların net karının yüzde 8’lerde olduğunu ve bu kârlılıkla eczacıların ayakta durmasının mümkün olmadığını vurguladı. 

Acil çözüm bulunsun
Kızılay, Türkiye’de 24 bin 456 adet eczane bulunduğunu, yüzde 41’inin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da toplandığını kaydetti. İlaç fiyatlarının ciddi anlamda düşmesiyle birlikte eczane cirolarınında düştüğünü ifade eden Kızılay, bu düşüş ve yeni eczane açılışlarıyla birlikte var olan potansiyelin gittikçe küçüldüğünü bildirdi. 5 bine yakın eczanenin ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığını belirten Kızılay, işçi istihdam eden, vergi veren, devletin kapısında iş istemeyen eczacıların ekonomik sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi.