Kartınızı pos makinesine göstererek ödeme teknolojisi adı? Hadi İpucu

Kartınızı pos makinesine göstererek ödeme teknolojisi adı? Hadi İpucu
Canlı Bilgi Yarışması Hadi ipucu sorusu belli oldu. Hadi Instagram hesabından Kartınızı ödeme noktasında pos makinesine temas ettirmeden, sadece göstererek işlem yaptığımız ödeme teknolojisinin adını bilen var mı? şeklinde bir soru yöneltti

26 Kasım Hadi ipucu sorusu belli oldu. Hadi, Ülkemizde kredi kartı, ilk olarak 1968 yılında kullanıldı. Gelişen teknolojiyle birlikte kredi kartlarıyla yaptığımız ödemelerin yöntemi değişti. Bugünkü ipucumuz bu ödeme yöntemlerinden biri! Kartınızı ödeme noktasında pos makinesine temas ettirmeden, sadece göstererek işlem yaptığımız ödeme teknolojisinin adını bilen var mı? diye bir soru sordu. Hadi bu akşam MasterCard Özel Yarışması'yla 20.30'da 30.000TL değerindeki ödülü yarışmayı kazananlar arasında bölüştürecek.

HADİ İPUCU CEVABI

Kartınızı ödeme noktasında pos makinesine temas ettirmeden, sadece göstererek işlem yapılan teknolojinin adı: Temassız ödemedir.

HADİ İPUCU SORUSU: TEMASSIZ ÖDEME NASIL YAPILIR

Temassız aslında uzun zamandır tanıdığımız bir ödeme yöntemi. Avrupa’nın ilk temassız kredi kartı 2006 yılında Türkiye’de lanse edildi. Temassız işaretini gördüğünüz her POS’da,  yine aynı işareti taşıyan kartınızla 1 saniyeden kısa bir sürede temassız ödeme yapabilirsiniz.

50 TL altındaki harcamalarınızda şifresiz, 50 TL üzeri harcamalarınızda ise şifre ile temassız ödeme yapabilirsiniz. “Nasıl oluyor da temassız ödüyoruz?” derseniz:

Teknik olarak, temassız kartınızın üzerindeki çipte yeralan antenin, POS üzerindeki okuyucunun radyo frekansı dalgaları ile haberleşmesiyle ödeme gerçekleşir. Temassız teknolojisi aynı zamanda, NFC özellikli cihazlar ile POS’larda ödeme yapabilmeyi mümkün kılar.

Ödeme alışkınlıklarımızı gelecekteki ödeme formlarına hazırlamak için  geçiş imkanı sağlayan temassız ödemeler son 1 yılda hatırı sayılır ilerlemeler kaydetti. Temassız özellikli aktif kredi kartı sayısı yüzde 86, terminal sayısında yüzde 137 oranında artış gösterdi. Bugün, Türkiye’de her 3 karttan biri, her 4 POS’dan biri temassız özelliklidir.