Kartlar standart çıkmıyor

Son haftalarda liglerimizde gösterilen ve gösterilmeyen kartlar gündemin bir numarasına oturdu. İlk yarının bitimine yaklaşılırken halen kartlarda bir standatr yakalanamadı. Takımların maçı başladığı kadroyla bitirmeleri iyi netice almalarında büyük rol oynuyor. O bakımdan kartlar çok önemlidir. İstatistiklere göre en fazla sarı ve kırmızı kart ülkemizde gösteriliyor. Kartların büyük bölümü dikkatsiz, kontrolsüz oyun ve hakeme itirazlardan çıkıyor. Bu da ülke futbolunun çok faullü oynandığını gösteriliyor. Hakemler gerektiğinde şahsi ceza vermekten çekinmemeli. Örneğin bazı kartlar ya verilmiyor ya da zamanında gösterilmiyor. Bazen erken kart göstermemeyi düşünen hakemler, kart göstermenin zamanı olmadığını asla unutmamalılar. Birinci saniyede bile olay varsa kart gösterilmeli. Kart zamanlaması sertlik ve rövanş faullerini önleme bakımından önemlidir. Kartların nasıl verileceği kurallarda açıkça gösteriliyor. Bizde standart olmadığı için oynayan ve seyredenler için bir karmaşa ortaya çıkıyor. Bazen mutlak sarı kartlık pozisyon sarıyla geçiştiriliyor bazen kırmızıya yakın olsa da oyun devam ettiriliyor. VAR da direkt kırmızı karta karışsa bile 2. sarıdan kırmızıyla ilgilenmiyor. Ayrıca sert ve ihtarlık hareket sonrası rakibinden özür dilenmesi hakemin kart göstermemesini bağlamaz. Örneğin Galatasaray-Başakşehir maçında Tolga Ciğerci''nin Kerem''e havada salladığı sert tekme sonrası özürle karttan kurtulması gibi.

 

Giresunspor-Altay

Kaan Numanoğlu

 

Giresunspor''un golü Süleymanov''un topu rakipten eliyle aldığı için geçersiz sayıldı. Ancak hareket sarı kartlıktı verilmedi. Hakemin kuralı bilmediğini gösteriyor. Giresun lehine verilen penaltı tartışılır, VAR''dan izlenip Altay lehine verilen ise doğruydu. Giresun''un yardımcının ofsayt bayrağı kaldırdığı 2. golünü VAR belirledi.

 

Kasımpaşa-Sivasspor

Ali Şansalan

 

Kasımpaşa''nın iptal edilen gol kararı elden geldiği için doğruydu. Sivasspor''dan Atakan''ın müdahalesi kırmızı kartlıktı verilmedi. Diğer sarı kartlar doğru gösterildi.

 

Konya-Antalya

Arda Kardeşler

 

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu iyi bir yönetim sergiledi.

 

Alanya-Adana Demirspor

Hüseyin Göçek

 

İyi yönetim gösterdi. Penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu.

 

 

Trabzonspor-Hatayspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Trabzonspor''dan Edgar''ın Hatay''dan Diouf''u düşürmesi net penaltıydı vermedi. El-top buluşmalarındaki devam kararları doğruydu.

 

Galatasaray-Başakşehir

Zorbay Küçük

 

Maçın hemen başında Tolga Ciğerci''nin Kerem''e sert hareketine kart çıkmadı. Pozisyon sarı fazlasıydı. Hareketi kartsız atlaması Galatasaraylı futbolcuları itirazkar yaptı. Feghouli''nin Mahmut''a tekmesi sarı kırmızı arasıydı. Başakşehir''den Duarte''nin 2. sarıdan kırmızı kartı doğru, Chadli 2. sarıyı görmediği için şanslıydı.

 

Ç. Rize-Malatya

Halil Umut Meler

 

Rizespor''un 3 puan aldığı maçta iyi bir yönetim gösterdi.

 

Göztepe-F. Karagümrük

Volkan Bayarslan

 

Fatih Karagümrük''ün ilk golü VAR incelemesiyle ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Yönetimi iyiydi.

 

Kayseri-Gaziantep FK

Erkan Özdamar

 

İyi yönetim gösterdi. Gaziantep''ten Mendyl''nin 2. sarıdan kırmızı kartı doğruydu.

 

Fenerbahçe-Beşiktaş

Fırat Aydınus

 

Müsabakanın hemen başındaki penaltı kararı yanlıştı ve maçın sonucuyla oynadı. Rossi ile Larin''in vucut vücuda mücadelesindeki pozisyon kurala göre beklenmeyen toptu. Eller doğal konumda, topun geldiği mesafe ise yakındı. Larin topu görmedi. Böylesine tecrübeli bir hakem bu hatayı yapmamalıydı. VAR bu pozisyona İFAB kurallarına göre karışamıyor. Necip''in sakatlandığı pozisyon hem faul hem de sarı kartlıktı. Şiddet olmadığı gerekçesiyle verilmedi. Gösterdiği kadar göstermediği sarı kartlar vardı.

Yazarın Diğer Yazıları