Kılıçdaroğlu'na yeni sağlık politikaları danışmanı: Coşkun Bel kimdir?

Kılıçdaroğlu'na yeni sağlık politikaları danışmanı: Coşkun Bel kimdir?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, uzun yıllar sağlık konularında araştırmalarda bulunan gazeteci Coşkun Bel'i 'Sağlık Politikaları Genel Başkan Danışmanı' olarak görevlendirdi.

Kılıçdaroğlu'na yeni sağlık politikaları danışmanı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, araştırmacı gazeteci Coşkun Bel'i 'Sağlık Politikaları Genel Başkan Danışmanı' olarak görevlendirdi.

Görevlendirmeyi bugünkü köşesinden duyuran ve iktidarın sağlık politikalarının çöktüğünü belirten Sözcü Gazetesi yazarı Rahmi Turan, Coşkun Bel ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

coskun-bel.jpg

Rahmi Turan'ın Sözcü'deki yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Sağlıktan büyük zenginlik yoktur. Sağlık olmadan varlık olmuş, neye yarar?

Toplum olarak sağlık konusunda da fakiriz, hastalıklar büyük düşmanımız! Hele şu korona günlerinde zaaflarımız yaprak dökümü gibi ortaya çıktı.

İktidarın sağlık politikaları ne yazık ki, çökmüş durumdadır. CHP, sağlıkta da bir atak yaptı.

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta içinde meslektaşımız Coşkun Bel'i “Sağlık Politikaları Genel Başkan Danışmanı” olarak görevlendirdi.

Coşkun Bel, Türkiye'nin sistemden kaynaklanan sağlık sorunlarını çok iyi bilen bir araştırmacıdır. Bu konuda çok sayıda kitabı vardır. Coşkun Bel'i, yeni görevi nedeniyle kutlarken, sağlık konusunda da bir sohbet yaptık. Görüşleri (özetle) şöyle:

– Koronavirüs insanlık düşmanıdır. Bu düşmanı mutlaka yeneceğiz! Ancak, gerçeklerin Türk halkından saklanmaması gerekiyor. Her zaman şeffaf olmak lâzım. Sağlık Bakanlığı'nın vaka sayılarına ilişkin açıklamaları maalesef inandırıcı değil. Sağlık Bakanı'nın açıkladığı “Korona Tablosu” ilegerçek veriler arasında ürkütücü bir farklılık var.

– AKP iktidarı son 18 yılda sağlık sistemimizin ayarlarını tamamen bozdu!

– Milyon dolarlarla şehir hastaneleri inşa edildi. Edildi de ne oldu? Bu hastanelerde vatandaşa şifa dağıtacak olan doktorlar, hemşireler, tüm sağlık çalışanları mutsuzdur, sıkıntı içindedir ve adaletsizlik şevklerini kırmaktadır.

– Hasta sayısı garantili şehir hastanelerinin bu gidişle “Kara delik” olacağı kuşkusuzdur.

– Ülkemizde hasta patlaması yaşanıyor. 2001 yılında tüm Türkiye'de100 milyon civarında olan hekime müracaat sayısı bugün 800 milyonu aşmış durumdadır.

– 40 milyon insanımız kalp-damar, diyabet, böbrek ve tansiyon gibi kronik hastalıklarla boğuşuyor.

– Hastalık yapan faktörleri ortadan kaldırmadıkça, her mahalleye bir şehir hastanesi yapsak ne yazar?

– Ülkeye “Önce hastalan, sonra tedavi ol” mantığı yerine, koruyucu ve önleyici tıp uygulamalarını ön planda tutarak “Sağlıklı kal, hastalanma” mantığını yerleştireceğiz.

– CHP'nin hedefi sağlıklı bir toplum yaratmak olacak. Bu hedefe ulaşacağız.